Etikettvilda-djur
Läst 1506 ggr
medde
2012-09-12, 11:51

Hotade djur/ Lista

I dag finne det en artikel i DN om våra mest hoatde djur. En hel del av dom kommer snart vara helt borta! Om,,, Det inte ageras  snart och kraftfullt med hotet som hänger över dessa djur. En hemsk läsning tycker personligen.

Kika mer än gärna in på artikel och läs!

Länk

Länk ZSL Lista

♥ Cogito, ergo sum ♥ May the force be with you ♥

Leffe
2012-09-12, 13:09
#1
kamera0710
2012-09-12, 15:59
#2

Så länge vi har ett ekonomiskt system som bygger på ständig tillväxt är jag inte alltför optimistisk på denna punkt, tyvärr.

Ofta kommer jag att tänka på ekonomen Kenneth Bouldings ord: "Den som tror på obegränsad tillväxt på en begränsad planet måste vara antingen en obotlig idiot eller också nationalekononm."

Eller som Göran Greider uttryckte saken:

"Tillväxt mäts i årligt ökande BNP. Måttet är den moderna ekonomins heliga Graal och de flesta tar för givet att det är något närapå tidlöst. I själva verket var det först på femtiotalet - ett led i det kalla kriget mot kommandoekonomierna i öst - som ökad tillväxt blev ett officiellt proklamerat mål för västvärldens regeringar. Men sen länge är tillväxtimperativet så självklart att det knappt alls bedrivits någon forskning om vad ett jämviktssamhälle, med nolltillväxt, skulle innebära. Den kanadensiske ekonomen Peter Victor har emellertid utvecklat en LowGrowmodell, som visar att ett samhälle utan tillväxt kan fungera alldeles utmärkt - också under en fortsatt kapitalistisk regim, även om det krävs mycket mer av offentliga investeringar och en annan syn på arbete (vi måste dela på jobben). Mikael Malmaeus har matat in svenska siffror i modellen och konstaterat att det skulle kunna fungera (Se Ekonomi utan tillväxt, Cogito rapport 10). Men det är sidospår, ja kätterier i debatten. Jag stannar till inför slutorden i Malmeus skrift: ”Människor har levt större delen av historien i samhällen utan ekonomisk tillväxt och kan givetvis göra det igen.” Givetvis? Det lilla ordet är så underbart oväntat att man tror att man läser en diktsamling.
 
Evig tillväxt är det sekulära samhällets trosbekännelse, en närmast totalitär utopi som gladeligen offrar ekosystem och stampar fram klimatflyktingar för ytterligare en BNP-procent. Tillväxtimperativet ordnar här och nu fram ändlösa krediter för att hålla konsumtionen igång hos de tomma jagen och upprättar för dem som inte inkluderas de ”sociala minfält” (Zygmunt Baumans uttryck) varifrån explosionerna plötsligt kommer, vare sig det är i Paris eller Londons förorter. "

Läs i sin helhet här: 

http://www.dalademokraten.se/Opinion--Kultur/Ledare/2011/08/30/Nar-duvorna-lyfte-fran-borsen/?print=true

Tankar som de citerade ringer i mina öron när jag exempelvis ser folk springa runt på varuhusens kosmetikaavdelningar. Eller när jag tar del av vilka prylar man absolut inte kan vara utan om man skall hänga med i senaste mode- och heminredningstrenderna. Köp, slit släng och låtsas som om naturresurna är oändliga. Lite svinn i form av utrotade arter kanske man får ta…

Gittan
2012-09-13, 09:56
#3

Enkelt kan man säga:

  • Så länge människan tjänar pengar av delar från ett djur dödas djuren
  • Så länge djuren kan hindra människans framfart att tjäna pengar dödas djuren

Var glad och må bättre!
De vilda djurens värld


kamera0710
2012-09-13, 12:46
#4

Många gånger handlar det väl snarare om indirekta hot i form av miljö- och biotopförstörelse. Vad jag förstår är detta totalt sett ett större hot än jakt/dödande.

Ett konkret exempel för Sverige är ju den vitryggiga hackspetten, där det bara återstår något enstaka häckande par. Detta pga att den inte kan anpassa sig till skogar som omvandlas till virkesåkrar.

När det gäller biotopförstörelse pågår ju också en "de små stegens tyranni" med det ständigt återkommande argumentet "vi skall bara exploatera litet till, allt annat kommer att lämnas kvar så varför klagar ni?".

Ett konkret exempel på det sistnämnda upplevde jag på nära håll under mina år i Umeå (2003-2007) när det natura-2000-klassade området Umeälvens delta skulle exploateras för järnvägstrafik.

Sedan har vi ju miljögifter som DDT och PCB som drastiskt reducerade exempelvis rovfågelstammarna för några decennier sedan. Nu verkar det ju som de sk bromerade flamskyddsmedlen har liknande effekter på arter i näringskedjans topp.

Upp till toppen