Annons:
Etikettövrigt
Läst 5205 ggr
Gittan
2011-12-18, 22:55

Ett udda djur

Jag tänkte berätta lite om ett djur som vi nästan aldrig får se. Det lever i mörka klyftor och hålor. Någon gång kan man få se djuret i all sin prakt.

Jag sökte i flera veckor innan jag hittade ett exemplar. Jag klättrade upp i mörka skrevor. Jag ålade mig in i svarta hålor. Förstod redan från början att det skulle vara svårt att hitta ett exemplar. Rasen har ju lyckats överleva människans jakt och klarat miljöförändringarna genom tiderna. De första man hört talas om var arterna Tanngnjóstr och Tanngrisnir.

Den finns i hur många olika storlekar som helst. Utseendet varierar också. Detta beror på i vilket område den lever. När den väl kommit fram spelar det ingen roll för den om det är varmt eller kallt. Den leker lika gärna i snö som barmark, men den tycker också om att vara inomhus.

För att locka fram djuret ur mörkret kan man försöka sjunga och fresta djuret med en mask av halm. Jag lyckades få fram ett exemplar i dagsljuset. Tyckte själv att jag var väldigt duktig och tålmodig som lyckades hitta den till slut. Tänkte inte på att den gärna kom fram för att leka när julgranen och annat julpynt kom fram.

Här är en rätt så stor från Gamla stan i Stockholm

Här är en ännu större i Gävle

Namnet är: Julbock.

Foto 2: Lachy from Paris, France. This file is licensed under the Creative Commons Attribution 2.0 Generic license Foto 3: Original uploader was Stefan at en.wikipedia CC-BY-SA-2.5. This file is licensed under the Creative Commons Attribution-Share Alike 2.5 Generic license Källa: Svenska Wikipedia 18 december 2011

Var glad och må bättre!
De vilda djurens värld


Annons:
sissie
2011-12-19, 00:19
#1

Åh vad kul! Jo den ser man inte allt för ofta. Vi har en som brukar gömma sig på vinden. Men till jul tittar han ner en stund och myser under granen.

Nystartad sajt om jänkare! CoolWrooom!

Amerikanska Bilar

Pontiacsgirls blogg

Catwoman
2011-12-19, 00:29
#2

Skrattande

Var positiv -må bra

Bandy iFokus

medde
2011-12-19, 12:37
#3

Men vilken bra artikel om det här spännande djuret, som absolut inte visar sig i tid och otid. Utan enbart då det är något speciellet som händer under en likväl så speciell tid på året.

Erkännas ska at en av mina hundar råkade skada ett under en tidigt morgon starx innan jul för två år sedan, men vilan har varit lång och i år hoppas vi på att få återse den men sin fulla prakt igen..

Tack GittanL

♥ Cogito, ergo sum ♥ May the force be with you ♥

Maria
2011-12-19, 14:09
#4

Wow, säger jag baraFörvånadSkrattande

/Maria

Det är bara med hjärtat som man kan se ordentligt. Det viktigaste är osynligt för ögonen"
Ur Lille Prinsen.

[peter54]
2011-12-23, 01:15
#5

Vi har ett sånt djur också, otroligt billig i drift Flört

Upp till toppen
Annons: