Annons:
Etikettövrigt
Läst 6076 ggr
Leffe
12/20/10, 6:43 PM

Vargen : den jagade jägaren

Bild 1. Klicka för att öppna i full storlek.

Det råder vargfeber i landet. Årets historiska vargjakt, där flera tusen jägare deltar och inom loppet av några timmar skjuter 27 vargar, väcker starka känslor i alla läger.

Vargar

Vad vet vi egentligen om vargen? Vad är myt och vad är fakta?

I över hundra år var vargen utrotad. Men på åttiotalet upptäcktes plötsligt spåret efter en ensam varg. Sedan blev de två. Och när den första kullen valpar föddes i Nyskoga i norra Värmland for Henrik Ekman dit som reporter för Svenska Dagbladet - och blev då hopplöst fascinerad av detta djur.

I Vargen lyfter Henrik Ekman fram forskningens senaste resultat och ersätter myter med fakta. Vi får veta hur vargen lever sitt liv, hur lik den är oss människor och hur en bruten näringskedja återupprättas i skogarna när vargen åter finns där. I text och fantastiska bilder av vilda vargar beskriver han vargen ur en mängd olika perspektiv. Vi får lära känna två alfahanars, Ulriks och Hasselforsvargens, dramatiska och fängslande livsöden. Vi möter den effektiva jägaren, som nio timmar per dygn rastlös travar runt och även i en gles älgstam hittar sitt byte. Men också "den politiska vargen", "den mediala vargen" och den varg som så färgstarkt skildrats i myter och litteratur.

Alltsedan biblisk tid har människor fått lära sig att varg är synonymt med ondska. Lammet står för det goda, vargen är djävulens djur. Boken beskriver varghatets djupa rötter, hur vargstammen såg ut före artonhundratalets utrotning och de fruktansvärda jaktmetoder som praktiserats i kampen mot Gråben. I ett kapitel om den globala vargen får vi läsa om vargens frammarsch i Europa, en lyckad återinplantering av varg i Yellowstone nationalpark men också vargförföljelser i Sibirien. Allt varvas med starka naturskildringar av Henrik Ekmans egna möten med varg. Dramatiken är ständigt närvarande men också ödmjukheten inför det vilda i vår natur.

Texten från Adlibris.com

Henrik Ekman som föddes den 22 juni 1951 är en svensk biolog, vetenskapsjournalist, naturfotograf, filmare, författare och programledare.

Henrik Ekman arbetar bland annat med inköp av natur- och vetenskapsprogram för Sveriges Television. Han var åren 2002-2007 programledare för Vetenskapens värld.

Två av hans böcker har blivit nominerade till Augustpriset i fackboksklassen nämnligen Ekoparken och Vargen - den jagade jägaren.

Källa biten om Ekman: Svenska Wikipedia 201312-20

Annons:
Ypsilon1
12/22/10, 8:42 AM
#1

Boken ska hamna snart i mitt bibliotek :)

medde
12/22/10, 11:46 AM
#2

Låter som en riktigt bra bok…

♥ Cogito, ergo sum ♥ May the force be with you ♥

Upp till toppen
Annons: