Annons:
Etikettprojekt
Läst 7617 ggr
Leffe
12/4/10, 9:02 PM

De vilda elefanterna

Bild 1. Klicka för att öppna i full storlek.

Boken är av Iain och Oria Douglas-Mamilton. Det är en otroligt bra bok om elefanternas liv i Afrika. Alla får de namn och alla har sina personligheter.

Berättelsen om ett ungt par som i åratal levde bland de farliga elefanterna och utforskade deras hemligheter. Han är en skotsk zoolog, hon en fransk-italiensk fotograf - båda intelligenta och äventyrslystna och hängivna vänner till de sägenomspunna elefanterna, mest oberäkneliga och högst organiserade av Afrikas vilda djur.

Elefant

Vi tar det från början

När unge Iain Douglas-Hamilton hade slutat sina zoologistudier, for han till Afrika och sattes att räkna elefanter akacior i Manyara National Park i Tanzania, där elefanterna hade blivit så många inom sitt alltmer krympande område att de hotade att föröda träden. En skranglig jeep och en plåthydda på savannen var allt han fick till sitt förfogande av forskarna i Serengeti Research Institute, och hans handledare i Oxford, beteendeforskaren och nobelpristagaren Niko Tinbergen, tvivlade till en början på hans uthållighet och allvar.

Men iain hävdade sig så väl att han fick möjlighet att fortsätta sitt lägerliv bland elefanterna och inrätta sig bekvämare. I fem år bodde han i nationalparken och av den pojkvaskern blev det en fullfjädrad vetenskapsman som slutligen skrev en doktorsavhandling om sina resultat. Det var den första systematiska studien av den afrikanska elefantens liv i det fria.

Det hade tagit honom månader bara att lära känna igen och ge namn åt de olika individerna, vilket var nödvändigt för att han skulle kunna skilja på de kringströvande flockarna. Han utexperimenterade ett enkelt men sinnrikt sätt att bedöma djurens storlek för att därigenom kunna bestämma deras ålder. Han tog flyglektioner och köpte en liten Piper Pacer för att kunna räkna sina elefanter från luften. Han lärde sig att immobilisera kolosserna för att kunna sätta på dem radiosändare och på så sätt följa deras vandringar. Han fick på handgripligast mäjliga sätt inpräntat i sig vilka som var verkligt farliga och vilka som "bara" demonstrationshotade. Ett par gånger måste han resa hem för att kurera en livsfarlig sjukdom som han fått av bilharzainfekterat vatten. Han slogs medvetslös av en attackerande noshörning. Gång på gång satt han hjälplös i sin Land-Rover, som gungade på två hjul, spetsad på betarna av en rasande elefant.

Och han träffade Oria Rocco, uppvuxen i Kenya, med italiensk far och fransk mor, vacker, skicklig fotograf, okonventionell och äventyrslysten. Det blev kärlek vid första ögonkastet. Hon följde honom till Manyara, tog hand om hans hushåll, fotograferade hans elefanter, födde hans barn och författade en tredjedel av den här boken.

Tillsammans har Iain och Oria Douglas-Hamilton åstadkommit en fascinerande, kunnig och djupt fängslande skildring inte bara av vetenskapliga upptäckter och tålmodigt studium av de vilda elefanternas okända liv. De har också skrivit en berättelse om äventyr och mod, om uthållighet och seghet och - kanske framför allt- om livsglädje.

Det här var en avskrift av bokomslaget. Boken kom ut 1975 och i Sverige på Bonniers förlag samma år. Bilderna föreställer elefanter, men inte vilda sådana

Annons:
medde
12/4/10, 9:19 PM
#1

Vilken härlig artikel samt bok. Har för mig att jag ska ha de någonstanns här hemma. Nu blir det att leta i gömmorna.

Fina goa elefanterna från Skansen ser jag på bilden Leffe.

♥ Cogito, ergo sum ♥ May the force be with you ♥

Leffe
12/4/10, 9:20 PM
Upp till toppen
Annons: