Annons:
Etikettövrigt
Läst 8388 ggr
Chestnut
2010-05-01 20:16

Vad säger politikerna om djurskydd?

Bild 1. Klicka för att öppna i full storlek.

Valår i år! Frågan har gått ut till samtliga riksdagspartier och två mindre. Långt ifrån alla svarade men här kommer svaren från två!

Frågan som ställdes var kort och gott vad partiet vill göra för att förbättra Sveriges djurskydd och som exempel gavs USA's hundskatt. Beklagligt nog var det många som inte brydde sig om att svara men här redovisas de två som tog sig tid! Om jag får in något mera svar kommer jag givetvis att redovisa det här med! Glad

Sofia Arkelsten, Moderaterna svarar:
"Djurskyddsfrågor är såklart viktiga för oss. Jag hoppas att det blir en valfråga.

Några av de större grejerna vi gjort inom djurskydd de senaste tre åren:
flyttat tillsynen från kommunerna till staten. Äntligen får alla kommuner ett djurskydd. Det var inte perfekt från börja men nu fungerar det. Länsstyrelserna har fått mer pengar för att hantera detta. Dessutom arbetar de just nu med alla gamla ärenden som inte var hanterade.
Vi ser över hela djurskyddslagstiftningen
Vi jobbar genom EU. En sån fråga som förra årets dunskandal drev Sverige i EU och åstadkom förändring.
Hela rättskedjan stärks. Både poliser och åklagare blir fler. Det behövs för att minska brottslighet mot djur.
Vi kriminaliserar sexuella handlingar mot djur.
I Stockholm finns numera särskilda djurpoliser som jobbar med just djurskyddsfrågor och har engagemang och kompetens.
Vi har infört ett statligt djurskyddsregister så att människor med djurförbud inte bara kan byta kommun och fortsätta som tidigare

Det är inte klokt att det här inte var gjort innan.

Grunden är att alla ska följa djurskyddsreglerna som vi har. Inte för att kontrollen nu är starkare utan för att det är var och ens ansvar. Jag tror att lagstiftningen är rimlig - men som sagt, vi ser över den nu

Det finns olika sätt att arbeta med skatterna. Vi i Sverige tog bort hundskatten för många år sen, det var stor administration och liten inkomst. Hundregister och skydd för hunden klaras genom chipmärkning och kennelklubbens arbete. Det funkar inte riktigt så att en skatt automatiskt kopplas till en utgift för staten. Istället tror jag att djurskyddet ska vara prioriterat i all verksamhet. Jag vet inte exakt hur ni är finansierade men Naturvårdsverket slussar vidare pengar från statsbudgeten till miljöorganisationer. Möjligtvis gör jordbruksverket detsamma.

Bra att få det här mailet just nu. Igår träffade jag dessutom justitieminsiter Beatrice Ask för att prata om hundsmuggling och hur vi kommer till rätta med det. Det finns många olika typer av djurskyddsfrågor. Det finns fortfarande mycket att göra. /Sofia"

"Eric", Sverigedemokraterna svarar:
"Just det förslaget har vi inte tagit ställning till. _(djurskatt, Amandas amn.)
_
Men djurrättsfrågor är oerhört viktigt för oss och vi vill värna och upprätta ett starkare djurskydd i Sverige och världen.

I vårt valmanifest skriver vi:
"Ett importförbud mot varor som producerats genom att utsätta djur för onödigt lidande. För att inte värdet av den svenska djurskyddslagstiftningen skall undermineras och för att inte en inhuman djurhållning skall kunna utvecklas till en global konkurrensfördel, vill Sverigedemokraterna förbjuda import av varor som strider mot intentionerna med svenska djurskyddslagstiftningen och som framställts genom att utsätta djur för svårt och onödigt lidande. Exempel på varor som skulle kunna bli föremål för ett sådant importförbud är köttprodukter från djur som utsatts för obedövad ritualslakt, kinesiska pälsverk och gåslever."

Med vänliga hälsningar
Chess

Annons:
medde
2010-05-01 22:09
#1

Den här var verkligen bra! Mycket att få ta del av.

♥ Cogito, ergo sum ♥ May the force be with you ♥

Chestnut
2010-05-02 13:50
#2

Lite tråkigt bara att fler inte svarade Obestämd

Med vänliga hälsningar
Chess

Pierre04
2010-05-02 20:54
#3

Vem / Vilka Står Bakom  Frågan

och en annan  Fråga  vad handlar USAs Hunskatt om Du kanske skulle förklara detta. Det är troligen inte allmänt känt at USA har Huns skatt o vad den isåfal innebär????.

Chestnut
2010-05-02 23:28
#4

#3 Är jag som har mejlat ut frågan till representanter i riksdagspartierna och Fi+Sd. Detta efter en diskussion på sajten i tråden om SPCA.

USA's hundskatt har blivit diskuterad i nämnda tråd och vad jag förstår så betalar hundägare en slant skatt varje månad/år som går till olika organisationer typ SPCA. Pengarna används till "djurpoliser", bland annat.

Med vänliga hälsningar
Chess

sissie
2010-05-03 09:47
#5

Det vore intressant att veta vad de andra partierna har för syn på djurskyddet.

Djurpoliser vore bra om det fanns här i Sverige också. Speciellt utbildade poliser som gillar djur och som på plats, utan att behöva gå igenom en massa pappersarbete, kan omhänderta djur som far illa.

Nystartad sajt om jänkare! CoolWrooom!

Amerikanska Bilar

Pontiacsgirls blogg

medde
2010-05-03 11:58
#6

#5 Visst låter det bra sissie, men jag tycker vi är för slappa i detta land då det gäller djurskydd. Så tänk om det skulle falla in dina tankar. Vilken höjdare:-)

♥ Cogito, ergo sum ♥ May the force be with you ♥

Annons:
sissie
2010-05-03 13:06
#7

Man kan alltid hoppas. Djurpoliser skulle göra skillnad.

Hoppas på att det blir några partier som tar saken på allvar.

Nystartad sajt om jänkare! CoolWrooom!

Amerikanska Bilar

Pontiacsgirls blogg

SwedenZoo
2010-05-03 23:41
#8

Jag vet att det är många som vill införa djurpoliser i Sverige och dessutom säger sig villiga att betala en hund/djur skatt. Men frågan är då hur många som kommer betala när det väl blir av?

Om det finns någon annan altenativ finansiering som ni har tankar kring , presentera den gärna.

Med Vänliga Hälsningar Rickard Sjödén

Hemsida: www.SwedenZoo.com Fotogalleri: Flickr.com

  

medde
2010-05-03 23:45
#9

#8 På den ena frågan har jag ett svar: Lätt! Några väldigt få både vill och kommer att betala, men beror på om det ska vara privata medel eller komun osv.. Men nope! Ingen vill betala

♥ Cogito, ergo sum ♥ May the force be with you ♥

SwedenZoo
2010-05-03 23:49
#10

"Ingen vill betala"

Säkert många som skulle vilja betala, men helt enkelt inte kan. Att ha djur är redan väldigt kostsamt.

Med Vänliga Hälsningar Rickard Sjödén

Hemsida: www.SwedenZoo.com Fotogalleri: Flickr.com

  

Chestnut
2010-05-15 17:08
#11

Och nu har ett svar från Folkpartiet trillat in med Glad

Anita Brodén, Fp, svarar:

"Hej,
Folkpartiet är mycket engagerade i denna fråga. Vi  arbetar såväl nationellt som inom EU med dessa frågor. Under den gångna veckan presenterade exempelvis folkpartisten Marit Paulsen ett förslag på en EU-djurskyddslag. Det kommer att öka kraven i flera EU-länder.
Eva Eriksson, Fp- landshövding, har fått regeringens uppdrag att utreda djurskyddet i Sverige. När denna utredning presenteras kan det leda till ytterligare skärpningar. Exempelvis  anser vi att djurskyddslagen kan behöva skärpas vad gäller exempelvis sex med djur.

med hälsningar Anita"

Med vänliga hälsningar
Chess

medde
2010-05-16 00:20
#12

Intresannt? Mycket:-) Tack Chestnaut

♥ Cogito, ergo sum ♥ May the force be with you ♥

Upp till toppen
Annons: