Här kommer del 23 i artikelserien om våra landskapsdjur. Nu är det Västerbottens tur att uppmärksamma Storspoven.
Storspov (Numenius arquata) är en fågel som tillhör familjen snäppor inom ordningen vadarfåglar. Storspoven är upptagen som missgynnad (NT) på rödlistan över hotade arter i Sverige på grund av populationens minskning de senaste åren.
Storspoven är världens största vadare. Den har långa ben och en lång näbb som böjer av nedåt. Honorna har ofta urskiljbart längre näbb. Storspoven är ungefär 50-55 cm lång, och har ett vingspann på omkring 100 cm. Den är brungråspräcklig med en smal vit triangel från stjärtens bas upp på ryggen.
Dess karaktäristiska starka rytmiskt drillande sång som börjar med några ödsliga och dystra toner är ett välkänt läte i det svenska sommarlandskapet. Dess lockläte är en stark uppåtkrökt vissling även den med en ödslig klang.
Storspoven ses ofta högre upp på åkrar och fält än många av de andra vadarna. Dess häckningsområde sträcker sig genom hela norra Europa upp genom Ryssland och bort till Kazakhstan, Mongoliet och Kina. Den häckar i hela Sverige förutom i fjälltrakten. De flesta är flyttfåglar som övervintrar i norra Afrika, Sydeuropa, atlantkusten i Europa, runt Medelhavet, i Turkiet och i Asien. På de brittiska öarna stannar den hela året.
(Bild: Storspovens ägg och bo)
Storspoven är ganska skygg för människor. Bortsett från häckningssäsongen är den mycket social och ses ofta tillsammans med flera individer.
Bilder och text från wikipedia 100128
Västerbotten har sin egen landskapsblomma som heter: Kung Karls spira
Landskapsäpplet heter: Transparente Blanche
Landskapsinsekten heter: Större svartbagge
Landskapssvampen heter: Rynkad tofsskivling
Livet med en fluffråtta - www.tokhund.se