Nu står Östergötland på tur för att få visa upp Knölsvanen som är deras landskapsdjur. Det har blivit dags för del 9 i artikelserien.
Knölsvan (Cygnus olor) är en mycket stor vit andfågel inom släktet Cygnus. Knölsvanarna är runt 140 cm långa och har ett vingspann på drygt 2 meter. De har en stor kropp och en lång böjlig hals, litet huvud, svartgrå ben, simhud mellan tårna som också är kloförsedda.
Vuxna hanar väger i snitt 12 kilo vilket gör att de hör till de tyngsta fåglarna som kan flyga. De vuxna fåglarna har en vit fjäderdräkt, och näbben är orange och svart. Mot ögat, som har en svart orbitalring, bildar näbbroten en svart triangel med spetsen mot ögat. Den har också en svart knöl på ovansidan av näbbroten. Könen är lika men hanens näbbknöl är större.
Ungfåglarna är grå brunvita och har först en gråsvart näbb som blir mer och mer skär. De anlägger vit fjäderdräkt under det första levnadsårets sommar eller under det andra levnadsårets höst.
I Sverige förekommer de runt kusterna och i vassrika sjöar från Skåne till mellersta Norrland. Tillsammans med sångsvan är knölsvan de enda häckande svanarna i Sverige.
Andfåglar bildar oftare än många andra ordningar blandpar vilket kan resultera i hybrider. I områden där häckningsförekomst av knölsvan och sångsvan (Cygnus cygnus) överlappar varandra eller i fångenskap där båda arterna finns, förekommer sällsynt hybrider.
Deras boplatser är gjorda av vass och ligger på vassbäddar, på bankar i grunda sjöar eller direkt på land och främst då på öar. De häckar även längre ut i skärgården på kala skär och holmar. Samma par häckar på samma plats år efter år och båda föräldrarna hjälps åt att ta hand om äggen och senare ungarna. I maj och juni lägger knölsvanen 5-9 grågröna ägg som ofta har ganska djupa fåror i skalet. Äggen ruvas i mellan 34-38 dygn och sedan lämnar ungarna boet efter bara några dygn. Flygfärdiga blir de först efter cirka 120 dygn. Svanarna håller mycket hårt på sina revir och kan till och med attackera människor om man kommer för nära.
Knölsvanen är även Danmarks nationalfågel.
HÄR kan du läsa mer om knölsvanen.
Text och bildkälla wikipedia 091014
Östergötland har sin egen landskapsblomma som heter Blåklint (wikipedia 091014)
Deras landskapsäpple heter Gyllenkroks Astrakan (wikipedia 091014)
Landskapsinsekten heter Läderbagge (wikipedia 091014)
Deras landskapssvamp heter Kantkremla (wikipedia 091014)
För föreningen, klubben, klassen, skolan, bloggen, hobbyn, intresset, spelklanen, familjen, kompisgänget, bostadsrättsföreningen, samfälligheten...
Kom igång på några minuter. Gratis förstås!
Hr också blivit anfallen. Visste inte att jag lekte precis intill ett svanbo. Bakom vassen kommer en svanmamma för att skydda äggen.