Annons:
Etikettvilda-djur
Läst 11353 ggr
Ypsilon1
1/18/12, 1:11 PM

Opossum

Del I: Allmänt om namn och systematik. Opossumar eller pungråttor är fascinerande djur, men de flesta arter är understuderade och är ganska ovanliga gäster på djurparker. De tillhör ordningen Didelphimorphia och utgör en enda stor familj (Didelphidae) som inkluderar ungefär 75 arter. Med ett undantag - Didelphis virginiana (eller nordamerikansk opossum) som förekommer I Nordamerika – alla andra arter förekommer, nuförtiden, uteslutande i Central och Sydamerika.

Det första mötet mellan européer och en opossum utspelades på slutet av 1400-talet, när Vicente Yáñez Pinzón (upptäcktsresande och kapten för en av Christofer Columbus karaveller) gick vilse och hamnade på Braziliens kust och hittade en opossum hona med ungar i pungen. Det fantastiska “Monstret” skildrades som en varelse som har en rävs huvud, en apas rumpa, en ugglas öron och människofötter, och fick resa hela vägen till Spanien, där Pinzón presenterade henne - och ungarna i pungen - för det kungliga paret. Det lilla ”monstret” väckte stor uppseende och blev en symbol för de underverk och konstiga varelser som vandrade i den mystiska nya världen.

Didelphis marsupialis Schreber

Bild:Didelphis marsupialis, från J.Ch.D. von Schreber, 1780, Histoire naturelle des quadrupèdes représentés d´après nature. Tome III. Bilden är klassad som public domain, eftersom upphovsrätten har upphört.

Men det var bara på 1600-talet att “monstret” fick ett namn och det är samma namn som vi använder idag. Etymologin är lite kontroversiell – vissa påstår att ordet opossum har sitt ursprung i apasum som på Algonquianskt språk betyder “vitt djur”, medan andra påstår att ordet kommer från ett Santé Sioux uttryck som betyder “stor råtta”.  Det vetenskapliga namnet för hela ordningen och familjen har istället ett svenskt ursprung: Linnaeus var den som kom på namnet Didelphis, som istället är en sammansättning av di (ett grekiskt prefix som betyder ”två”) och delphys (som betyder ”livmoder”). Med andra ord, en opossum är ”ett djur med två stycks livmoder).

Arterna som grupperas under ordningen Didelphimorphia anses vara respektabla och venerabla ”levande fossiler” och betraktas som några av de mest primitiva Däggdjur som lever idag och präglas av många ursprungliga drag. De har visst utvecklat nya, ytliga anpassningar som handlar mest om storlek och färg, men i stortsett är de nästan likadana deras förfäder som levde en gång, för minst 125 miljoner års tillbaka, och vandrade med dinosaurier. Det fick man veta med upptäckten av Sinodelphys szalayi – ett intakt pungdjurs fossil som grävdes upp i China, 2003. Sinodelphys szalayi var bara 15 cm lång och vägde ungefär 30g!

www.gnu.org/copyleft/fdl.html), CC-BY-SA-3.0 (www.creativecommons.org/licenses/by-sa/3.0/) or CC-BY-SA-2.5-2.0-1.0 (www.creativecommons.org/licenses/by-sa/2.5-2.0-1.0)], via Wikimedia Commons" rel="noopener noreferrer" target="_blank">Sinodelphys szalayi

Bild: Sinodelphys szalayi fossil, Hong Kong Science Museum. Credits:Laikayiu, GNU Free Documentation License

Opossumar är inte särskilt vanliga i fångenskap och bara få djurparker visar upp dem. Vissa arter är dock vanligare som husdjur – det gäller arterna kortsvansad opossum eller näbbpungråtta (Monodelphis domestica), Virginia eller nordamerikansk opossum (Didelphis Virginiana), philander opossum och även muspungråttan (Thylamys pusillus). Av alla dessa, kortsvansad opossum är vanligast och förekommer som husdjur även i Sverige. Att kortsvansad opossum är vanligare i fångenskap beror också på att arten användes, särskilt i USA, som försöksdjur, bland annat i forskningen av hudcancer. Närmast, kan man besöka nordamerikanska opossumar på Köpenhamn Zoo.

Källor:

Löpsedelbild: Mumin, en kortsvansad opossum. Credits: Ypsilon1 - djurparker och exotiskadjur.ifokus.se

Aplin, K. P., and M. Archer. 1987. Recent advances in marsupial systematics with a new syncretic classification. I Archer, M. (ed.), Possums and Opossums: Studies in Evolution, Vol. I. Surrey Beatty and Sons PTY Limited, Chipping Norton.

Krause W.J., Krause W.A. 2006. Opossum: its amazing history, University of Columbia, Missouri.

Wilson, D. E., and D. M. Reeder. 1993. Mammal Species of the World, A Taxonomic and Geographic Reference. 2nd edition. Smithsonian Institution Press, Washington.

Annons:
[Lilllufsen]
1/18/12, 6:27 PM
#1

Va häftit

Ypsilon1
1/19/12, 10:38 AM
#2

Tack :) Det var väldigt roligt att skriva om opossum.

I del II kommer jag skriva mer om utseende och anatomi, med fokus på såna drag som är karakteristiska för alla opossum-arter, som till exempel, deras underbara svans

Gittan
1/21/12, 8:34 PM
#3

Mycket intressant!

Var glad och må bättre!
De vilda djurens värld


Leffe
1/21/12, 9:37 PM
Ypsilon1
1/22/12, 10:01 AM
#5

Tack, jag hoppas att ni kommer att uppskatta hela serien. Opossumar är underbara varelser, och jar har haft äran att bo tillsammans med en opossum - Mumin som syns på lopsedelbilden :)

medde
1/25/12, 2:09 PM
#6

Väntar spännt på hela serien, den här var ju verkligen guld!

♥ Cogito, ergo sum ♥ May the force be with you ♥

Annons:
Roonja
4/12/16, 1:07 PM
#7

gammal tråd! någon som vet var man kan se opossum nu? fortfarande i köpenhamn?

Upp till toppen
Annons: