Etikettvilda-djur
Läst 2366 ggr
Gittan
2015-09-08, 08:00

Sparvhök

Sparvhöken är en riktig småfågeljägare. Den är otroligt anpassad till denna typ av jakt.

Den är smal och smidig med långa ben. Klorna har en vid gripyta. Sparvhökarna häckar i skogarna, men på vintern förflyttar de sig till bruten terräng eller till öppna slätter. De är nöjda och trivs om det så bara finns några små dungar eller trädgårdar. Man kan inte tro det, men det är så att även om du bor i en stad eller samhälle så finns det stora chanser att se en sparvhök. Det är ju så att där finns ju koncentrationer av småfåglar runt fågelborden. Maten är serverad!

Det finns nog ingen annan rovfågel som kan mäta sig med sparvhöken när det gäller jakt inom begränsade utrymmen. En otrolig accelerationsförmåga när den startar jakten och anfaller från bakhåll. Den flyger bakom häckar och buskar. Så plötsligt dyker den snabbt upp och hugger bytet. Den fantastiska flyg- och manövreringsförmågan gör att sparvhöken i full fart kan störta in i buskagen och gripa en fågel som sökt skydd där.

Sparvhöken lägger oftast fyra eller fem ägg, ibland sex stycken. Ofta dör en eller flera av ungarna tidigt. När ungarna lämnar boet så håller de sig först inom föräldrarnas revir. Senare sprids de ut i allt större områden.

I det stora hela är sparvhökarna stannfåglar på den europeiska kontinenten, men de nordligaste populationerna gör årliga flyttningar till Sydeuropa.

Sparvhökarnas antal minskade mycket både i kontinentala Europa och hos oss i Skandinavien. Orsaken berodde på jakt, men främst genom förgiftningar av bekämpningsmedel.

Foto: Nat Pan, webmaster of http://www.panneweel.be, enlarged by R. Altenkamp, Berlin Original Version. This file is licensed under the Creative Commons Attribution-Share Alike 3.0 Unported, 2.5 Generic, 2.0 Generic and 1.0 Generic license.

Källa: Wikipedia 2015-08-28

Var glad och må bättre!
De vilda djurens värld


Upp till toppen