Etikettdjurparker
Läst 3480 ggr
Leffe
2015-08-20, 22:27

Då och nu

Sitter och kollar in mina bilder från förr då man stog med film och strulade men är det mer stress idag?

Tanken slog mig häromdagen hur mycket Djurparkerna har förändrats oftas till det bättre, många djur har fått större inhägnader och mer naturligare miljö som speglar deras hemma miljö. Många av oss över 30 minns säkert hur björnberget påSkansen var väldigt trist miljö att se, och där björnarna inte alls såg ut att trivas.

En annan sak jag tänker på är kameran man hade, förr stog man där med sin APS kamera och svor tyst när filmen tog slut när man just skulle knäppa en bra bild på ett djur. Även att välja film till sin kamera på den tiden var lite som en djungel, 24 eller 36 bilder och vilket märke som var bäst. När man väl hittade en bra filmrulle så behövde man heldel rullar under endag på en Djurpark.

Det gick inte som idag att ta en bild och se efter hur den blev för att radera bilden om den blev dålig. utan man fick ta sig till närmsta fotoframkallnings butik och lämna in rullarna där och sedan vänta ca en vecka om man inte ville betala lite extra att få dom snabbare.

Idag har nog alla gått över till digitalkameran som ständigt blir bättre och bättre. Jag var till Parken zoo förra sommaren och tanken slog mig där att många som idag har digitalkamera med sig stressar väldigt mycket, många tog ett gäng bilder och bilderna blev sådär hörde jag dom nämna för varandra men det kan vi fixa i datorn när vi kommer hem.

Oftas när folk inte ser något djur på engång suckar dom lite och säger högt oftas det finns inga djur här. En annan står kvar på platsen och spanar för att tillslut se djuret som har gömt sig (kan vara uppe i ett träd eller på en klippa, i högt gräs). Stog säkert en halvtimme och kikade på trädleopard som satt väldigt dolt i ett träd medans folk stannade till 2 min, suckade och oftas sa "djuren är nog inne idag" eller att det inte fanns några djur. Tror det var en familj på den stunden som upptäckte vad jag tittade på som då stannade till och pekade ut var den låg.

Stressar man mer idag eller är det så att man måste få se djuret på en gång när man kommer till inhägnader där djuren gömmer sig.

Foto: Svart panter vid Parken zoo slutet av 90-talet taget med filmrulle. Artikel och foto från Jimmy.L

pernillaoscarsson
2015-08-20, 22:47
#1

Jag är en sådan som vill se djuret direkt. Gör jag inte det så går jag vidare till nästa inhägnad för att sedan gå tillbaka igen för att se ifall de kommit fram senare. Jag vet inte om jag vill kalla det att jag är stressad, jag vill mest bara få ut så mycket som möjligt av besöket. Att stå och vänta på att

kanske

få se ett djur är inte min grej. Jag var på Skånes Djurpark för en månad sedan, där var det flera djur som höll sig gömda då jag gick förbi första gången. Självklart att man blev besviken då. När jag gått ett varv så gick jag tillbaka igen och letade upp de jag inte sett och då var de ut.

När det gäller fotandet så kan jag inte jämföra då jag aldrig fotat med analog kamera på riktigt. (blev bara någon rulle när jag var liten innan jag fick min första digitala). Men visst är det så, vissa bilder väljer jag att bli "nöjd" med för att sedan fixa till dem hemma. T.ex. när jag skulle fota björnarna som befann sig i skugga och det var ganska mörkt, jag kunde inte få några vidare bilder utan att få köra på lång slutare och högt ISO, så jag valde att ta mörka bilder för att försöka ljusa upp dem hemma. Dock blev inte heller det bra.

Dock om allting är perfekt, ljuset, djuret, miljön osv, då kan jag absolut sitta en längre stund och försöka få till den bra bilden på direkten. Alltid roligast att slippa redigera. Jag ägnade t.ex. väldigt mycket tid vid sälarnas damm då det saknade stängsel och ljuset var bra. Dock lyckades jag inte ändå att få sådär bra bilder jag ville ha då mitt objektiv jag använde då inte ger speciellt skarpa bilder vid full inzoomning. Men annars tycker jag att jag lyckats fånga sälarna bra :)

Haku
2015-08-21, 09:34
#2

Jag har väldigt dåligt tålamod, och det hade även gällt förr.

Jag tror det alltid kommer finnas folk som säger "det var så förr, det är så nu" och ja, tiderna förändras men stress har alltid funnits i olika former och sammanhang. Jag tror faktiskt inte alla är så intresserade att dem orkar stå och spana särskilt länge :) jag går ganska sällan på Djurpark och gör jag det vill jag hinna med under dem timmarna jag är där att se dem flesta djuren.

kamera0710
2015-08-21, 12:54
#3

Apropå stress och kameror kan jag ibland känna att man får beslutsångest om  vilken/vilka bilder man ska behålla när man tagit många. Har annars nästan inte fotat alls i djurparker från 90-talets början fram till att jag köpte digitalkamera förra året.

Upp till toppen