Annons:
Etikettvilda-djur
Läst 8906 ggr
Gittan
2013-07-10 20:16

Pelikan

Pelikanen, ett gammalt husdjur. De flesta känner väl igen den stora fågeln med sitt utseende, undernäbbens stora påse som kan utvidgas. I den påsen samlar den fisken allt efter som den fångas. Ja det känner väl de flesta till.

Brun pelikan

Pelikanen är en av de största flygande fåglarna i världen. De kan bli 1,8 meter långa och ha en spännvidd på nästan tre meter.  Den kan väga upp till 14 kilo. Så det är alltså ingen liten pippi vi har här.

Det finns flera olika arter av fågeln, men den som vi oftas kallar enbart pelikan eller vanlig pelikan är den vita pelikanen, som finns i Afrika. Den håller till vid de afrikanska sjöarna. Pelikanen känner sig hemma både i luften och i vattnet. Kroppsbyggnaden passar bara för detta levnadssätt. Korta ben med fötter vars fyra tår är, som hos skarvarna, sammanbundna med simhud. På land vaggar de fram på sina korta ben. Det är så man vill skratta när man ser deras framfart på marken, men när de är i luften kan man inte annat än beundra dem. De är otroligt bra flygare trots att de är så stora.

Vad menar jag då med ett gammalt husdjur. Jo en gång i tiden höll egyptierna som husdjur. Indiska fiskare ar genom årtusenden utnyttjat pelikaner för fisket genom att knyta ett snöre om fåglarnas halsar så de inte kunde svälja fisk de fångade utan transporterade fångstwn till land i näbbpåsen. Personligen tycker jag det låter illa.

Senare har pelikanerna blivit symbol i både den muhammedanska och den kristna myteliogierna.. Det sägs att pelikanerna hjälpte till att bygga Mekka då de bar vatten i sina näbbar åt murarna. Pelikanen är också en symbol för moderskärlek och försakelse.

Jag har nämnt att kroppen är stor och klumpig. Halsen däremot är smäcker och välvd. Ögonpartiet och strupen är naket, men i övrigt är fjäderdräkten riklig och tät. 

De lever i samhällen med hundra- eller tusentals pelikaner. De häckar i våtmarker. Boet är 2,5 meter i diameter och där lägger den två till fyra ägg. Honan och hanen turas om att ruva äggen. Efter 36 dagar kommer det fram grå och duniga ungar.

Foto: jvl!o (Julio Maldonado Mourelle). This file is licensed under the Creative Commons Attribution-Share Alike 3.0 Unported license. Källa: Svenska Wikipedia 10 juli 2013

Var glad och må bättre!
De vilda djurens värld


Annons:
Bettan
2013-07-10 22:29
#1

Jag tycker det är en toppenhärlig fågelart.

Ha en bra dag

Sport iFokus

Leffe
2013-07-10 22:51
medde
2013-07-15 19:48
#3

Visst är dom det. Då jag jobbade utomlands hade vi en pelikan som "flyttade" in i parken och vägrade lämna den, jo okey för mat osv men sedan var den snabbt tillbaka. Då vi hade lunch så brukade vi går ner till havet och bada och slappa. Du skulle pelikanen med ner oss dit. SEdan slog den sig ned på våra handddukar.. Nja inte alltid så roligt.. Men visst är dom både smarta och roliga.

♥ Cogito, ergo sum ♥ May the force be with you ♥

Upp till toppen
Annons: