Nordiska faunan

Myskoxe i jämtlandfjällen

2012-07-24 19:43 #0 av: medde

Om du befinner dig just nu i området runt jämtlandsfjällen, så kan du kanske möta en myskoxe som lämnat flocken Dovrefjällen i Norge. Den flydde ifrån skyddjaketn som pågick där under april månad, och sedan dess är den en ensam vandrare.. En riktigt överlevare som kom in i vårat land..

Läs gärna vidare på länken nedan

Länk

♥ Cogito, ergo sum ♥ May the force be with you ♥ Anmäl
2012-07-25 00:52 #1 av: Leffe

Hoppas den hittar flocken

Anmäl
2012-07-25 09:07 #2 av: medde

Den flydde från nog en säker död, och blev "svensk" på kuppen.. Nåja vi hoppas den får en och finner flock att leva med igen.

♥ Cogito, ergo sum ♥ May the force be with you ♥ Anmäl
2012-07-25 10:45 #3 av: SwedenZoo

Hoppas den hittar våran lilla flock :)

Anmäl
2012-07-25 16:28 #4 av: kamera0710

För den som är intresserad av att följa händelserna bland de svenska myskoxarna finns denna hemsida:

http://www.myskoxe.se/

Är det en ko hoppas jag också att den hittar flocken, är det en könsmogen tjur kan det ju bli bekymmer...

Tack och lov börjar det se lite ljusare ut för dessa mäktiga djur. Läsare av denna sajt kanske minns den dåliga början när Kolmårdstjuren Willy sattes ut till den vilda flocken och den vilda tjuren Ingemar flyttades till Lycksele djurpark. Båda dessa dog ju tyvärr och hann inte få någon överlevande avkomma. (Willy betäckte en ko men kalven dog.)

Sedan har det ju gått bättre, med kon Sofie som flyttades till Järvzoo för betäckning och sedan sattes ut i det fria igen. Hennes kalv har ju klarat sig och fadern (som tyvärr senare också avled i Järvzoo) var ju importerad från Grönland och genetiskt värdefull.

Situationen är ju nu bättre också för djurparkernas myskoxar eftersom tjurar anlänt från Tromsö och tillfört nya gener till djurparksstammen. Det har tydligen varit stora inavelsproblem med de djur som hållits i djurparker, enligt Ronny Stålfjäll på Lycksele djurpark.

Skall bli spännande att se vad som händer framöver. Jag håller tummarna för dessa urtidsvarelser.

Anmäl

Bli medlem på iFokus

För att kunna delta i diskussionen måste du bli medlem på iFokus. Det går snabbt, enkelt, och kostar ingenting. Medlemskapet ger dig tillgång till över 300 sajter.