Annons:
Etikettvilda-djur
Läst 8692 ggr
sissie
1/17/10, 8:55 PM

Havsmus

Bild 1. Klicka för att öppna i full storlek.

Havsmus – Chimaera monstrosa - en fisk med udda utseende. Finns utmed de södra delarna av Europa längs med med hela Atlanten och västra delarna av Medelhavet. Utmed Afrikas Västkust förekommer den också. Men den finns också här vid Sveriges västkust.

Havsmusen är en hajliknande broskfisk som har annorlunda propotioner. Svansen/stjärten utgör 2/3 delra av fiskens längd. Den kan bli upp till 150 cm lång. Längst fram på ryggfenan finns en gifttagg. Den är tillräckligt giftig för att kunna döda en människa.

En annan likhet med hajarna är att havsmusen har tusentals elektrosensorer som havmusen kan använda för att känna av var bytedjuren gömmer sig.

Färgen på havsmusen är en brunaktig rygg med marmorerade sidor. Buken är vit. De kän väga så mycket som 2,5 kg och honorna är större än hanarna. Ögonen skimrar i grönt.

Havsmusen lever på mjuka bottnar och har påträffats på så stora djup som 1000 meter. Men vanligtvis håller dom sig på cirka 200 meters djup. De lever av kräftdjur och musslor i huvudsak. Ibland kan de ta en fisk.

Hos havsmusen så befruktar hanen äggen inne i honan på samma sätt som hajarna. Två stycken parningsorgan finns på hanens buk vid analen.

Havsmusen växer långsamt och antas kunna bli minst 40 år.

Andra namn på havsmusen är: Apfisk, Hamus, Havsråtta, Sjöapa, Sjötroll, Skäggsimpa och Vidunerfisk. Kärt barn har många namn.

Köttet används ej som föda utan det är levern som är användbar. Den utgör en mycket stor del av fisken vikt. Den olja som utvinns ur levern används som kosttillskott.

Nystartad sajt om jänkare! CoolWrooom!

Amerikanska Bilar

Pontiacsgirls blogg

Annons:
nera
1/17/10, 11:05 PM
#1

Vilka roliga namn denna fisk hade! Tack för en intressant artikel om detta lite "ovanliga" djur som man inte hör talas om allt för ofta. Glad

medde
1/17/10, 11:21 PM
#2

Instämmer i kören, toppen artikel samt både kul och spännande att få läsa om detta djur i vatten med det lustiga namnet

♥ Cogito, ergo sum ♥ May the force be with you ♥

sissie
1/17/10, 11:28 PM
#3

Gillar djur med konstiga namn. Hittar jag fler så kommer det mera. Det duggar ju inte så där jättetätt av dem.Glad

På något sätt så är havsmusen fulsnygg. Ful framtill men schysst svans. Den delen var fin på den. Gillar fiskar med lång svans.

Nystartad sajt om jänkare! CoolWrooom!

Amerikanska Bilar

Pontiacsgirls blogg

medde
1/17/10, 11:30 PM
#4

Visst är det läckert! Ska vi se vilken medlem som hittar djuret med det lustigaste namnet i en egen tråd?

♥ Cogito, ergo sum ♥ May the force be with you ♥

sissie
1/17/10, 11:33 PM
#5

Det kan vi göra.Glad

Nystartad sajt om jänkare! CoolWrooom!

Amerikanska Bilar

Pontiacsgirls blogg

Upp till toppen
Annons: