Etikettvilda-djur
Läst 3118 ggr
Gittan
2015-10-08, 10:00

Springapa

Springaporna finns i Brasilien, Colombia och Peru samt i norra Paraguay.

Springaporna är mycket fridsamma. Man kan rent ut säga att de är tillbakadragna. De lever i de täta skogarnas träd nära vattendrag. Här lever de i grupper med upp till sju individer. Det är helt enkelt ett föräldrapar med sina avkommor. De försvarar sitt revir med vrål och jagar bort andra springapor.

Bostaden, där de sover på natten, består av täta ansamlingar av kvistar. På dagen är de aktiva och det är då de fångar sina byten med stor skicklighet. Det är just vid jakten deras otroliga förmåga att hoppa kommer väl till pass. De kan hoppa från träd till träd. Födan består av smådjur, frukter, blad, insekter och fågelägg.

Det finns flera olika arter av springapor. Arterna skiljer sig åt i storlek. De har en kroppslängd på mellan 23 och 46 cm. Svansen är något längre än kroppen, 26-56 cm. För övrigt är det ingen skillnad på arterna. De har en lång och mjuk päls som är rödaktig, brunaktig eller svart. Buken är ljusare. Svansen är helt täckt av päls.

Springaporna lever monogamt. Efter det att honan blivit dräktig tar det nästan sex månader innan hon föder en unge. Det är hanen som tar hand om uppfostran av ungen. Det enda honan gör är att ge di. Det gör hon i cirka fem månader. Vid två till tre års ålder är det dags för ungdjuret att ge sig ut i stora vida världen och starta en egen familj.

De har olika sätt att meddela sig med varandra. De gnider svansarna mot varandra. De ägnar sig också åt ömsesidig pälsvård. Vidare så har de en kemisk kommunikation med hjälp av luktsinnet. Medan de gnuggar varandra överförs utsöndringar från en bröstkörtel. De har även en akustisk kommunikation med en klangfull stämma. Slutligen så kan de meddela sig med varandra visuellt. Då gör de olika grimaser och reser pälshåren.
_______________________________________________________
Ordning: Primater, Primates Underordning: Haplorhini Infraordning: Brednäsor, Platyrrhini Familj: Pitheciidae Släkte: Springapor, Callicebus
________________________________________________________

Foto: "Callicebus brunneus" by Brian Gratwicke - Flickr. Licensed under CC BY 2.0 via Wikimedia Commons - https://commons.wikimedia.org/wiki/File:Callicebus_brunneus.jpg#/media/File:Callicebus_brunneus.jpg
Källa: Wikipedia 6 september 2015

Var glad och må bättre!
De vilda djurens värld


Leffe
2015-10-08, 12:45
Catwoman
2015-10-08, 13:07
#2

Söt

Var positiv -må bra

Bandy iFokus

kamera0710
2015-10-09, 12:51
#3

En släkting till arten, röd titiapa, finns på Skansen-Akvariet. Det är endast 10 parker i Europa som har denna art. Se länken för mer information.

Här en bild från augusti i år.

http://www.skansen-akvariet.com/djur/rod-titiapa/

Catwoman
2015-10-09, 18:14
#4

Söt

Var positiv -må bra

Bandy iFokus

Jimmy.L
2015-10-10, 17:27
#5

En apa jag inte har hört om tidigare.

Tjeja
2015-10-10, 23:19
#6

Ny för mig med! Vilken tjock och gosig svans de ser ut att ha!  ❤️

Medarbetare på FågelmatningDjurparkerVilda djur och Politik i fokus.

Upp till toppen