Etikettboråsdjurpark
Läst 426 ggr
Leffe
2015-05-04, 22:11

Borås Djurpark - årets vinnare av EcoOnline Award

Pressmeddelande från Borås Djurpark 2015-04-05

Vinnarna av EcoOnline Award – årets kemikalieregister 2015, blev i år Borås Djurpark. På Miljö- och kemidagarna den 21 april presenterade djurparkens Driftchef Per-Arne Persson och Avdelningschef Jonas Svensson, hur miljöarbetet på Borås Djurpark ser ut och hur djurparken arbetar med sina kemikalier.

Borås Djurpark, som är ett kommunalt bolag, består av 37 hektar, cirka 500 djur och 54 tillsvidareanställda. Djurparken som sedan juli 2013 är Miljödiplomerade enligt Svensk Miljöbas införde tidigt i sitt miljöarbete systemet EcoOnline. Avdelningschef, Jonas Svensson, som då var den som ansvarade för djurparkens kemikaliehantering, berättar att det var nästintill omöjligt att hänga med på alla uppdateringar när alla säkerhetsdatablad förvarades i pärmar. Med Eco Archive, EcoOnlines Webbaserade kemikalieregister, har resulterat i en mycket bättre kontroll över bolagets kemikalier.

– I dagsläget har vi 256 kemikalier i vår verksamhet och vi arbetar aktivt med att hitta alternativ till de kemikalierna med miljöpåverkan. Vi har haft väldigt farliga kemikalier som vi har lyckats fasa ut men vi har några kvar som är väldigt svårt att hitta bra alternativ till, exempelvis de vi måste använda för vattenrening i pingvindammen, berättar Jonas.

Ett viktigt steg i kemikaliearbetet har också varit att ändra på de invanda inköpsrutinerna. Borås Djurpark har kemikalier på flera olika platser på sina 37 hektar och de är tre stycken inköpsansvariga som ska samordna och hitta bra rutiner för sina inköp. Det hårda förändringsarbetet har gett avkastning och den 21 april belönades djurparken med EcoOnline Award – priset för årets bästa kemikalieregister. Borås Djurpark var nominerade tillsammans med Ramirent, Berendsen textil och Atlas Copco secoroc och motiveringen till vinsten löd:

Borås Djurpark är ett medvetet företag som alltid har värnat om miljön och strävar efter en hållbar framtid. De ser en effektiv och säker kemikaliehantering som en viktig del i sitt långsiktiga miljöarbete. Med stort engagemang har Borås Djurpark arbetat med riskbedömningar av kemikalier och med att aktivt fasa ut kemikalier med störst miljöpåverkan.”

Detta är femte året i rad som EcoOnline Award delas ut och syftet med priset är att främja effektiv och säker kemikaliehantering som skapar resultat.

För mer information om Borås Djurparks miljöarbete, vänligen kontakta: Driftchef Per -Arne Persson tel: 033-35 32 69.

Upp till toppen