Annons:
Etikettvilda-djur
Läst 5891 ggr
Gittan
4/18/14, 5:41 PM

Dvärgörn

När träden börjar knoppa i Medelhavets krattskogar kommer en vacker fågel, som är lite större än en ormvråk dit.

Dvärgörn (Foto: Lip Kee Yap)

Vid månadsskiftet mars-april kan du, om du tittar upp mot himlen, se de vita "landningsljus" på skuldrorna på några fåglar. Du ska titta upp när du hör höga, nästan sjungande lockrop. Du kan se hur de från hög höjd gör en otrolig störtdykning mot markytan. Precis innan de når marken rätar de upp kropparna i en skarp båge och tar sig åter uppåt.

Det du ser är dvärgörnarna, en av de minsta och vackraste av örnar. Färgerna skiftar mellan individerna. Det finns ljusa dvärgörnar och det finns mörka. En del ser nästan vita ut och en del nästan svartbruna. Mellan dessa ljusa och mörka finns det hur många nyanser som helst. Vanligast är de ljusare.

En dvärgörn är något större än en ormvråk, men de är mycket skickligare flygare än vråken. Örnen blir omkring 47 cm och har ett vingspann på 120 cm. Dvärgörnen tillhör släktet hökörnar. De finns på den Pyreneiska halvön och på sommaren i Nordafrika, Östeuropa och Sydasien.

När det gäller boplats saknar dvärgörnarna fantasi. Det behövs bara en glänta i skogsbrynet, en liten dunge av träd vid ett vattendrag. Även ett ensamt träd duger bra. Paret hjälps åt att bygga boet med kvistar, grenstumpar och annat som går att använda. När boet fått en storlek på 60 till 100 cm i diameter fodrar de det med gröna kvistar oftast från trädet boet är i.

I mitten av april finns  två vita, nästan helt runda ägg med grovt skal i boet. Honan ruvar i 30-35 dagar. Med ett pars dagars mellanrum kläcks äggen vilket gör att det är storleksskillnad på ungarna. Oftast är det bara en av ungarna som når vuxen ålder. Ungarna matas av båda föräldrarna med pärlödlor,skator, nötskrikor, koltrastar med flera småfåglar. Innan ungarna får maten avlägsnar föräldrarna först de segaste bitarna och ger maten i småbitar. Kosten är näringsrik och ungarna växer snabbt. Efter tio dagar kommer de första fjädrarna. Efter 35 dagar börjar de försöka flyga.

Dess häckningsområde omfattar södra Europa, norra Afrika och delar av Asien. Arten flyttar vintertid till Afrika, söder om Sahara, och till södra Asien, främst Indien. I norra Indien och södra Sydafrika är den stannfågel.

Foto: Lip Kee Yap from Singapore. This file is licensed under the Creative Commons Attribution-Share Alike 2.0 Generic license. Källa: Svenska Wikipedia 10 april 2014

Var glad och må bättre!
De vilda djurens värld


Annons:
UllaNo
4/27/14, 5:15 PM
#1

Så liten tänker man sig inte en örn.

GunillaJa
4/30/14, 10:09 AM
#2

Intressant.

Tänk att alla örnar ser så fina ut

Catwoman
5/8/14, 11:52 AM
#3

Lika vacker som andra örnar.

Var positiv -må bra

Bandy iFokus

Upp till toppen
Annons: