Annons:
Etikettvilda-djur
Läst 19897 ggr
Gittan
2/25/14, 9:58 AM

Tigerhaj

Tigerhajen är den näst farligaste hajen för människor.

Tigerhaj (Foto: Albert kok)

Tigerhajarna tillhör familjen gråhajar. Namnet tigerhaj har den fått efter hur den ser ut när den är ung. Den har från början mörka streck som blir svagare med åldern. Den största tigerhajen har uppmätts till 7,4 meter lång, men den normala längden rör sig mellan 2,5-3,5 meter

Om det är något tigerhajen har så är det otroliga tänder. Tänderna är starka och kan skära genom skalet på en sköldpadda. Kraften i ett bett kan vara 60 kilo. Tändernas vassa spetsar håller fast bytet, medan de sågformade nedre eggarna går bra att skära med. En fantastisk sak när det gäller tänderna är, precis som på de flesta hajarter, att tänderna ersätts kontinuerligt. Går en tand av ersätts den snart av en ny som flyttas fram från raden bakom.

Om vi nu går vidare så sitter tänderna i käftar, som sitter fästade vid huvudet med muskler och ligament. Detta innebär att käftarna kan skjutas fram när den hugger. Är bytet stort skakar den huvudet fram och tillbaka för att få loss ordentliga bitar.

Tigerhajens käftar sitter bara löst fästa vid huvudet med muskler och ligament, så att de kan skjutas fram när den hugger till. När den äter av ett stort byte skakar den huvudet fram och tillbaka för att slita loss ordentliga bitar.

Tittar man på en tigerhaj så ser man att den nedre stjärtfenan är kortare än den övre och det är för att den inte ska skrapa mot havsbottnen när hajen ligger och vilar.

Områden där man får se upp för tigerhajar är i de varma vattnen runt öar och utanför kontinenternas kuster. De finns i alla tropiska och subtropiska hav, framför allt i centrala Stilla havet. Det är under natten de tar sig in mot land för att få mat. Tigerhajarna i Hawaii älskar albatrosser. I Indiska Oceanen och i Stora Oceanen är det fisk och andra hajar, sälar och saltvattenskrokodilungar som gäller. Det är sällan en tigerhaj attackerar människor, men det händer.

Vid parning simmar paret tätt intill varandra. Tigerhajen föder levande ungar. Äggen har kläckts innan de lämnar modern. Det blir ungar en gång om året och varje gång mellan 10 och 80 stycken. De simmar redan när de föds och klarar sig alltså själva. Livslängden på tigerhajarna varierar mellan 20 till 80 år.

Foto: Albert kok.This file is licensed under the Creative Commons Attribution-Share Alike 3.0 Unported2.5 Generic2.0 Generic and 1.0 Generic license._
Källa: Svenska Wikipedia 23 december 2013_

Var glad och må bättre!
De vilda djurens värld


Annons:
Ixectrona
2/25/14, 5:53 PM
#1

Jag vill inte vara viktigpetter, men jag trodde vithajen klassades som den andra farligaste? Och tjurhajen som den allra farligaste. (Vithajen står för flest angrepp, tjurhajen för flest dödsfall.)

Gittan
2/25/14, 8:15 PM
#2

Tjurhajen anses som nummer ett och Tigehajen som nummer två

Var glad och må bättre!
De vilda djurens värld


Upp till toppen
Annons: