Annons:
Etikettvilda-djur
Läst 6273 ggr
Gittan
11/12/13, 12:56 AM

Vildsvin

Det finns inte många djur i Europa som får oss att tänka till den gamla tiden när det var gott om vilda djur.

Vildsvin

Tänk dig att vi tar oss djupt in i skogen, tar oss genom täta snår vid träsk- och sjömark. Där kan vi hitta ett djur som vi uppfattar som vilt, otämjt och hotfull - ett riktigt "urtidsdjur", som påminner om mammutar och ullhåriga noshörningar från en svunnen tid.

Det är vildsvinet vi upptäckt. Ett djur med rätt så korta ben, kompakt och hoptryckt. Vildsvinet kan jaga fram med hög hastighet i mycket tät vegetation. Det beror på kroppsbyggnaden. Vildsvinet ser tillplattad ut från sidorna och det beror på skinkornas konstruktion. Den kompakta kroppen blir smalare framtill.

Vildsvinets borst är mörkgrå till brunsvart och båda könen har uppåtböjda betar. Vildsvinet har en god hörsel och ett extremt bra luktsinne. Vildsvinet kan känna lukten av en människa på nära en kilometers håll om vinden ligger rätt.

Ni som tror tamsvinet härstammar från samma förfäder som vildsvinet har helt rätt. Tamsvinet har genom tidens gång blivit ett husdjur och kan inte längre jämföras med sina vilda släktingar. Vildsvinet lägger otrolig stor vikt vid renlighet och noggrann kroppsvård. Precis som många av oss människor kopplar av med spa kopplar vildsvinet av med gyttjebad. Genom de dagliga gyttjebaden befriar de sig från ohyra och smittbärande snyltgäster och de håller huden frisk. Gyttjebad är det verkligen renlighet. Svaret är ja det är hygieniskt, gyttjan ger en god effekt och det är ju inte bara vildsvinet som badar i gyttja utan det gör många andra djur också såsom buffel, hyena och noshörning.

Vildsvinet är en allätare. Huvudrätten består oftast av rötter, rotfrukter och tryfflar. Favoriträtten är ekollon. bokollon och kastanjer, vilka först skalas med en fantastisk skicklighet samt  gnagare, kaniner, kräldjur och kadaver. På sommaren äter gärna vildsvinet fisk, grodor och kräftdjur. De vildsvin som mest äter animalisk föda blir större och bättre utvecklade än de som har växtföda som huvudrätt.

Se upp för vildsvinets vapen - de fyra hörntänderna. Hörntänderna i underkäken är längre än de i överkäken. Underkäkens hörntänder växer först uppåt och utåt och böjer sig sedan bakåt. De växer lika länge som vildsvinet lever. Hörntänderna i överkäken växer först nedåt, men på galtarna böjer de sig senare uppåt. Vildsvinet håller alltid de fyra hörntänderna vassa och spetsiga på grund av form och placering. Underkäkens hörntänder gnider hela tiden mot överkäkens.

De blir som fyra välslipade jaktknivar. Detta otroliga vapen använder vildsvinet genom att röra huvudet och inte så mycket underkäken. Rörelserna är bestämda, snabba kast, dragningar och stötar. Vi förstår att det är mycket effektiva vapen då vi ser att huvudet styrs av en fantastiskt halsmuskulatur. Nu används inte hörntänderna bara som vapen utan även som plog- och grävredskap samt för att skära av hårda växtdelar.

Under parningstiden blir det många gånger våldsamma slagsmål mellan galtarna. Konstigt nog så dödar och lemlästar de inte varandra. Vildsvinet har utvecklat speciella beteenden så effekterna blir mildare. Dessutom har vildsvinet ett skydd - en mycket stark och seg hud över skulderpartiet och på bröstets sidor,  som en slags brynja.

Foto 1: Volker.G. This file is licensed under the Creative Commons Attribution-Share Alike 3.0 Unported2.5 Generic2.0 Generic and 1.0 Genericlicense. Foto 2: Dave Pape Källa: Svenska Wikipedia 12 november 2013

Var glad och må bättre!
De vilda djurens värld


Annons:
Bettan
11/16/13, 4:01 PM
#1

Jag tycker vildsvin är häfiga djur.

Ha en bra dag

Sport iFokus

[Mustangcab]
11/16/13, 4:17 PM
#2

Det finns för många i Sverige just nu och dessutom så har de passerat Dalälven och finns även i Norrland. De finns även på andra platser än i skogen ex inne i städer där de jagar cyklister som i Kalmar och inne i trädgårdarnarna hos folk.

Bettan
11/16/13, 4:26 PM
#3

#2 Jag gillar dom av någon anledning i alla fall. Beror kansk på det som står i artikeln att de påminner om urtidsdjur.

Ha en bra dag

Sport iFokus

[Mustangcab]
11/16/13, 5:15 PM
#4

# 3 Jag har inte sagt att jag inte gillar dem.😃

Bettan
11/16/13, 5:20 PM
#5

#4 Det var inte så jag menade. Ber om ursäkt om du fattade det så

Ha en bra dag

Sport iFokus

[Mustangcab]
11/16/13, 7:45 PM
#6

# 4 Nej då jag tog inte illa vid mig😃

Annons:
Leffe
11/17/13, 6:52 AM
#7

Jag är också fascinerade av dem

Catwoman
11/18/13, 9:27 AM
#8

Tillhör inte mina favoritdjur.

Var positiv -må bra

Bandy iFokus

[Mustangcab]
11/19/13, 12:21 PM
#9

Slipper jag möta dem i skogen är jag tacksam

Mantissa
11/22/13, 7:51 PM
#10

En naturlig population är inte fel enl mig, men sluta stödmata dem för bövelen!

Tarotstollan
11/22/13, 10:23 PM
#11

Har inte sett några i verkliga livet men de är intressanta. De stora vill jag inte träffa på men kultingarna är så söta i sina ränder!

Igår gjorde jag ingenting och blev inte klar, så jag fortsätter idag!

[JeanetteK]
11/30/13, 5:55 PM
#12

#11 Jag tycker också att kultingarna är så fina med ränderna! 😍

Erika89
12/27/13, 1:02 PM
#13

Jag som bor på landet och ser dom förstöra våra marker varje år så vi förlorar massvis med pengar tycker ju inte att de är de roligaste djuren. De ska absolut få finnas kvar, men att stödmata dom (som inte ens behövs stödmatas) kan jag tycka är onödigt.

Annons:
[NettanNo]
1/6/14, 9:15 PM
#14

#13 De är synnd ju.

Upp till toppen
Annons: