Annons:
Etikettvilda-djur
Läst 4393 ggr
Gittan
9/16/13, 3:46 PM

Grodmun

Nu kanske du tror att den här artikeln kommer handla om groddjur, men då tror du helt fel.

I Australiens och i södra Asiens skogar finns en fågel med ett speciellt utseende.Den är besläktad med nattkärran. Fast den här fågeln är lite större, som en kråka ungefär. Den har större näbb och mycket större gap.

Australisk grodmun

Det stora gapet beror att övernäbben ledar mot kraniet på ett sätt så den kan böjas uppåt något. Gapet lyser gult inuti. Vitsen med det kan vara att i skogens dunkel ser insekterna det som en blomma och flyger in i fågelns mun och maten blir då serverad som på silverfat.

Papuansk grodmun

Det är just detta gap som givit fågeln sitt namn - grodmun.  De mest kända är australisk grodmun och papuansk grodmun. Grodmunnarna bygger bon i träden. I boet lägger sedan honan två till tre ägg. När ungarna vuxit upp får de en fjäderdräkt, som blir ett otroligt kamouflage när de sitter på en gren och sover eller lurar på byte. Sover och lurar på byte är det fågeln gör större delen av dygnet.

Grodmunnarna är inga bra flygare och de är inte så bra på flygande jakt trots den krökta rovfågelliknande näbben.

Det är ganska självklart att den australiska grodmunnen lever i Australien och då¨inkluderas Tasmanien. Den papuanska grodmunnen hittar man Nya Guinea.

Foto 1: Benjamint444. This file is licensed under the Creative Commons Attribution-Share Alike 3.0 Unported license. Foto 2: frank wouters. originally posted to Flickr as podargus papuensis. This file is licensed under the Creative Commons Attribution 2.0 Generic license. Källa: Svenska Wikipedia  september 2013

Var glad och må bättre!
De vilda djurens värld


Annons:
Bettan
9/20/13, 12:49 AM
#1

Kul fågel. Snacka om att få maten serverad.

Ha en bra dag

Sport iFokus

medde
9/26/13, 10:37 AM
#2

Intressant, helt ärligt hajjade jag till på rubriken och trodde exakt det GittanL skrev. Men det blev ju något helt annat och riktigt kul att läsa som vanligt då GittanL varit igång och skrivit. Det är bara att njuta av texten

♥ Cogito, ergo sum ♥ May the force be with you ♥

Upp till toppen
Annons: