Vilda Djur

Gråfiskare

2014-12-14 02:32 #0 av: Gittan

Har du flugit på större höjder över klart vatten. Har du då tittat ut så har du kunnat se, ja i alla fall upptäcka konturer av föremål som befinner sig ganska djupt i vattnet.

När det gäller att lokalisera fiskar på det sättet är det inte många fåglar som är bättre på det än gråfiskaren. Gråfiskaren har utvecklat en så avancerad flygförmåga. Tänk dig en helikopter som står still i luften för det påminner om gråfiskaren.

Skulle du sedan befinna dig vid Nilen en morgon har du en stor chans att få se gråfiskaren vara blickstilla i luften från fem meter till 30 meters höjd. Det är fantastiskt att se dess förmåga att ryttlande hänga stilla i luften med hjälp av snabba vingslag.

När du står där och tittar på fågeln ser du att den har en svartvit fjäderdräkt och tofs. Om den du tittar på har ett dubbelt svart bröstband så vet du att du tittar på en hane. Är den ungefär 17 cm lång så är det en vuxen fågel. Ja när du står där och tittar upp på den ryttlande fågeln så ser du hur den helt plötsligt störtdyker rakt ned. Den spjutspetsformade näbben slår ner i vattnet som en blixt från klar himmel. Fågeln försvinner helt i vattnet för att sedan komma upp någon meter från nedslagsplatsen med en silverglänsande fisk i den kraftiga näbben.

Nu ser du hur den tungt flyger upp till närmaste höga gren där den sätter sig tillrätta och sväljer bytet. Du kan nu se hur vattendropparna glänser i den vackra fjäderdräkten.

Häckningssässongen pågår från februari till april. Boet görs i en utgrävd tunnel i vertikala lerbanker cirka 1,5 meter över vattenytan. Botunneln är 1-1,5 meter lång och avslutas i en kammare. Honan lägger vanligtvis 3-6 vita ägg.  Boöppningen fungerar ibland som sittplats mellan födosöken

Gråfiskaren tillhör familjen vattenkungsfiskare. Gråfiskaren är vanlig över stora delar av Afrika söder om Sahara. Gråfiskaren uppskattas vara världens tredje vanligaste kungsfiskare.


Foto: Hans Hillewaert. This file is licensed under the Creative Commons Attribution-Share Alike 3.0 Unported license.
Källa: Svenska Wikipedia 2014-11-04

Var glad och må bättre!
De vilda djurens värld


Anmäl
2014-12-14 17:07 #1 av: Bettan

Vilken häftig fågel!

Ha en bra dag

Sport iFokus

Anmäl
2015-01-07 01:47 #2 av: GunillaJa

En vacker fågel.

Anmäl
2015-01-16 08:34 #3 av: Gunilla.E

Oj vilken stor näbb och stort huvud till den kroppen.

Anmäl

Bli medlem på iFokus

För att kunna delta i diskussionen måste du bli medlem på iFokus. Det går snabbt, enkelt, och kostar ingenting. Medlemskapet ger dig tillgång till över 300 sajter.