Annons:
Etikettvilda-djur
Läst 9183 ggr
Gittan
2014-11-13 01:16

Röd glada

Bild 1. Klicka för att öppna i full storlek.

Gladan är en god glidflygare, den manövrerar med vridningar på stjärten och vingarna i olika vinklar. Gladan trivs i omväxlande, gärna kuperat, landskap med såväl skog som öppen mark och närhet till sjöar. Den bygger gärna sitt bo i skogsbryn.

Den röda gladan är en otroligt ståtlig rovfågel. Den är ungefär lika stor som en ormvråk, men den är mycket elegantare i flykten än vråken. Den kan förväxlas med den bruna gladan, som dock är mindre och mörkare.

Den röda gladan har mycket långa vingar. Fjäderdräkten är rödbrun och stjärten är rostfärgad och djupt kluven. Hanen väger 750-950 gram, men honan är större och verkar robustare med en vikt mellan 900 och 1100 gram.

Kosten består framför allt av små Däggdjur till exempel gnagare. Fåglar tillhör också en av favoriträtterna. Kräldjur kan också ingå i kosten. I nödfall går även grodor och större insekter att äta. Under sina spaningar efter byten glider gladan fram på låg höjd över den öppna terrängen. När något väcker dess intresse, bromsar den upp och ställer sig nästan still med huvudet mot vinden med våldsamt flaxande vingar och lustiga sidorörelser med stjärten.

Under häckningtiden lever den röda gladan nästan enbart i skogsområden och helst då lövskog. Ett gladapar uppsöker varje år samma revir för att häcka . Under parningstiden kretsar de röda gladorna i luften under dramatiska flygövningar, medan de har sitt karakteriska rop. Högt ovanför boplatsen jagar hanan och honan varandra. Vanligen slutar det med en brant störtdykning ner mot boet där de slår sig ned på en av boträdets grenar där själva parningen sker.

Honan lägger sina ägg med några dagars mellanrum. Två till tre, ibland fyra ägg. Ruvningen börjar så snart det första ägget är lagt. Ruvningstiden är 28 till 30 dagar. Då och då avlöser troligen hanen honan. Trots att ungarna kläckts med rätt långa mellanrum förekommer inga stridigheter mellan dem då ungarna är lugna och fridsamma. Däremot, om det är ont om föda, är det de mindre och svagare ungarna som går bort först.

Fram till mitten av 1800-talet var röda gladan allmänt förekommande i hela Västeuropa och i södra Skandinavien.  Beståndet av röda glador har minskat oroväckande, främst beroende av illegala bekämpningsmedel och olika gifter mot gnagare. Ett annat hot är kraftledningar och vindturbiner. Det förekommer även äggplundring.

Bevarandeprojektet Projekt Glada som startades av Världsnaturfonden har gjort att populationen börjat öka. Fågeln är nu relativt vanlig i Skåne samt finns som häckfågel även i andra landskap i södra Sverige.

Foto: Noel ReynoldsRed Kite (Milvus milvus). This file is licensed under the Creative Commons Attribution 2.0 Generic license. Källa: Svenska Wikipedia 13 november 2014.

Var glad och må bättre!
De vilda djurens värld


Annons:
Lasse
2014-11-13 02:13
#1

Verkar vara en otroligt vacker rovfågel. Tack för informationen om den.


Leffe
2014-11-13 23:29
#2

Vacker rovfågel, men det är ju de flesta egentligen

Bettan
2014-11-16 17:23
#3

En fin fågel och bra info.

Ha en bra dag

Sport iFokus

JanneL
2014-11-16 19:49
#4

De gånger man ser en rovfågel "segla" fram i luften så står man bara och beundrar den.

Gittan
2014-11-26 01:08
#5

#4 Måste hålla med dig helt.

Var glad och må bättre!
De vilda djurens värld


TeeWeed
2014-11-29 15:19
#6

Bra artikel! Rovfåglar är så majestetiska!

Sajtvärd på Djurparker.ifokus

- Medarbetare på Exotiskadjur.ifokus
Det är inte lätt att vara norsk i SverigeYrar

Annons:
[VSK]
2016-05-31 20:54
#7

Riktigt fin fågel. En dröm att få fota fina bilder på. 

Trevlig artikel, tack.

Upp till toppen
Annons: