Annons:
Etikettvilda-djur
Läst 7857 ggr
Gittan
2014-03-13 23:37

Stortrapp

Tänk dig att man har planer på att bygga världens största flygplan. Vikten påverkas av storleken. Var går maxgränsen för storlek och vikt för att planet ska klara att flyga. Där har du stortrappen.

Stortrapp (Foto: Dûrzan Cîrano)

Stortrappen är den största fågeln på den Pyreneiska halvön och vikten på fågeln är just på gränsen till att den ska kunna flyga. Stortrappen är en skygg fågel, men väldigt lätt att få se farmför allt på tidiga morgonen eller på sena kvällen. Det är då den är ut och letar föda. Den håller helst till på höjdsträckningar för då får den lättare att se sina fiender. Detta gör att du lätt mot himlen klart kan se dess stora kontur med det runda huvudet och den korta men breda näbben, den tjocka långa halsen och den kraftiga kroppen med de långa benen.

Stortrapp (Foto: Dûrzan cîrano)

Något otroligt är att denna stora fågel, nästan en meter hög och som väger upp till 16 kilo bara kan försvinna till och med i terräng som inte ger minsta betäckning. En hel flock kan bara upplösas i intet. Stortrappens fjäderskruden  har mönstret och färgteckningen så¨anpassad till omgivningen. Den är så gott som omöjlig att upptäcka, även om man kommer alldeles tätt intill den. Den ligger stlla och trycker mot marken och är ett med underlaget.  Vid nödfall kan stortrappen resa sig och fly. Då reser den sig plötsligt upp och springer ett par meter med vinden i ryggen och lyfter därefter med kraftiga vingslag.

Stortrappen föredrar att ta sig fram till fots, det gör de flesta stäppfåglar, och den vilar aldrig uppe i träden, men nu när vi  är uppe i luften så fortsätter vi där. En stortrapp kan flyga i hastigheten 50 kilometer i timmen. Flockarna lyfter inte i någon bestämd formation. Från marken kan man se att spännvidden är över två meter med de långa vingarna. Man ser också att vingarna är vita på undersidan och att vingarna rör sig med väldigt långsamma vingslag.

Hannens spel är spektakulärt, bland annat vänder han "ut och in" på fjäderdräkten. Honan lägger tre olivgråa, brunfläckiga ägg i en håla i marken.

I Sverige häckade den årligen i Skåne, bland annat på Skanörs ljung, men de sista försvann under 1860-talet. Under 1900-talet har den observerats på Öland, i Skåne och på Västgötaslätten totalt ett tiotal gånger.

Foto: Dûrzan cîrano. This file is licensed under the Creative Commons Attribution-Share Alike 3.0 Unported2.5 Generic2.0 Generic and 1.0 Generic license. Källa: Svenska Wikipedia 13 mars 2014

Var glad och må bättre!
De vilda djurens värld


Annons:
Tarotstollan
2014-03-13 23:47
#1

Intressant! Visste inte ens att vi haft dessa fåglar i Sverige. Hoppas att de kommer tillbaka!

Igår gjorde jag ingenting och blev inte klar, så jag fortsätter idag!

Upp till toppen
Annons: