Annons:
Etikettvilda-djur
Läst 6665 ggr
Gittan
5/24/13, 2:21 PM

Klippspringare

Klippspringaren är en afrikansk antilop som håller till i bergiga och klipprika områden. Den skiljer sig en del från andra antiloper.

Kan du föreställa dig någon som är jättegraciös men ändå kraftig, snabb men ändå uthållig? Detta stämmer in på klippspringaren.

Skulle man få syn på en klippspringare, den är svår att upptäcka vilket vi kommer till lite senare i texten, ser man att de styva pälshåren är helt olik andra antilopers hår och ger skinnet en grågul till grönaktig gyllene färgnyans. Hårbyggnaden är unik. Den är tjock, sträv och grov, men det som gör den annorlunda är att håren lossnar lätt. Det är en otrolig fördel när fiendens huggtänder biter tag i håret. En hårtofs kan rädda livet på klippspringaren. 

Öronen vrids framåt när djuret anar en fara har på insidan mörka hårlister, ungefär som nerverna i ett blad. Det sägs att dessa lister gör att hörseln blir ännu bättre än annars. Hovarna är små och cylinderformade. De slutar i en avrundad spets. Man kan se att klippspringarens fötter har mer specialisering till området än vad andra hovdjur har som lever i bergsterräng.

Svår att upptäcka? Ja det är ingen överdrift. Tänk dig de mörka linjerna på ljus botten, ljusa ögonbryn, svart nos, stora mörka ögon och pälsens färg och teckning. Då förstår du att silhuetten löses upp och blir ett med bakgrunden.

När fara hotar utstöter den en genomträngande vissling och hoppar lätt och smidigt bort över klipporna. Den har lätt att "falla" ner på ett klipputsprång som ligger hela sju meter nedanför och landa på säkra fötter för att sedan direkt skutta vidare. Den kan skutta över till en klippvägg ovanför och så vidare. På detta sätt springer den i zigzag nerför och uppför klippväggar. Den snabbheten behövs då klippspringarens värsta fiende är leoparden och klippörnen.

Klippspringarna lever oftast parvis i grupper upp till åtta djur. De är aktiva under dagen och under de nätter som det är fullmåne. De äter löv, gräs, örter, frukter och lavar som finns på klipporna. Området är torrt och de klarar sig länge utan vatten.

En klippspringarhona är dräktig i ungefär sju månader och det brukar bli en unge. Eftersom deras utbredningsområde är så pass stort varierar brunsten mellan olika områden. En kalv blir könsmogen vid ungefär ett års ålder och en Klippspringare kan bli 15 år.

Det är tur att klippspringaren inte är utrotningshotad då den är svår att hålla i Djurpark även om man gör miljön så lik den naturliga som möjligt.

Foto: Mirella Riesch / Christoph Aeschlimann (Link zum Fotografen: www.big5.ch). GFDL. This file is licensed under the Creative Commons Attribution-Share Alike 3.0 Unported license Källa: Svenska Wikipedia 24 maj 2013

Var glad och må bättre!
De vilda djurens värld


Annons:
Bettan
6/3/13, 4:26 PM
#1

Häftig antilop!

Ha en bra dag

Sport iFokus

Leffe
6/3/13, 5:48 PM
medde
6/3/13, 9:06 PM
#3

Mycket intressant och lärorikt. Tack GittanL!

♥ Cogito, ergo sum ♥ May the force be with you ♥

Upp till toppen
Annons: