Annons:
Etikettvilda-djur
Läst 4083 ggr
Gittan
12/4/12, 2:41 PM

Zebraand

Det hörs på namnet att zebraanden tillhör andfåglarna. Man kan hitta dem överallt i Australien utom i de allra torraste områdena.

Zebraand

Zebraanden har en mycket bred näbb med något tandliknande långs kanterna. Detta gör att den även kan samla upp mikroskopiska organismer i vattenytan. Zebraanden är tvärrandig på sidorna. Det är nog därför den heter zebraand (min egen lilla tanke).

Zebraänderna är riktiga nomader. De håller till i sjö- och träskområden i det inre av Australien.Dessa områden torkar ofta ut helt under torrperioderna. Då drar de från träsk till träsk. Ja de följer helt enkelt regnet. När regnet kommer i ett område så kommer ofta en massa smådjur fram. De har varit ägg eller legat inaktiva i sanden. Dessa förökar sig i snabbt tempo. Då kommer zebraänderna och njuter av det tillfälliga överflödet.

På grund av detta beroende av nederbörden måste ju zebraänderna anpassa sin häckning efter detta. Oftast använder de andra fåglars bon även om de ligger flera meter ovan marken. Äggen läggs i södra Australien under tiden augusti till oktober och i norra delen från mars till maj. Det brukar vara 6-8 ägg och ruvningstiden är 28 dygn. Skillnaden mot andra andfåglar är att hanen försvarar reviret med all kraft och hjälper till att sköta ungarna.

Foto: Elena Gaillard from New York, USA. This file is licensed under the Creative Commons Attribution 2.0 Generic license.
Källa: Svenska Wikipedia 4 december 2012

Var glad och må bättre!
De vilda djurens värld


Annons:
Bettan
3/10/13, 12:06 PM
#1

Den är ju riktigt vacker!

Ha en bra dag

Sport iFokus

medde
3/11/13, 12:31 PM
#2

Instämmer med dig Bettan80. Riktigt vacker att se på, en mycket intressant artikel att läsa i om en and jag inte visste fanns.

Tänk att få åka till Australien en dag och få se deras enorma djurrike en dag..

♥ Cogito, ergo sum ♥ May the force be with you ♥

monstermash
3/11/13, 7:14 PM
#3

Intressant! Visste inte ens att arten existerar.

UllaE
3/15/13, 10:04 AM
#4

Väldigt fin.

medde
3/15/13, 10:46 AM
#5

Jag gillade verkligen artikeln, då jag som övriga inte visste om den.

♥ Cogito, ergo sum ♥ May the force be with you ♥

[Nayara]
3/15/13, 4:34 PM
#6

Intressant läsning!

Annons:
Hallonsmurfen
3/31/13, 1:24 PM
#7

Väldigt fin liten and! :)

Medarbetare på Pokémon iFokus

Upp till toppen
Annons: