Djurparker

Puduhjort

2011-06-22 11:22 #0 av: Leffe

Puduhjortar eller puduer (Pudu) är ett släkte i familjen hjortdjur. Det är de minsta hjortarna i hela världen med en storlek inte större än en hare.

Puduhjortar har en kroppslängd mellan 60 och 83 cm, en mankhöjd mellan 25 och 43 cm och en vikt mellan 6 och 13 kg. De kännetecknas av korta extremiteter, en jämförelsevis klumpig kroppsbyggnad, en trubbig nos och korta horn.

Släktet består av två arter.

  • nordlig pudu (Pudu mephistophiles), lever i Anderna i Colombia, Peru och Ecuador.
  • sydlig pudu (Pudu puda), lever i västra Patagonien(Andernas bergsskogar).

Den sydliga pudun är aktiv på natten och livnär sig av blad, bark, frukter, blommor och växtskott. Djurets ringa storlek underlättar framkomligheten i tät undervegetation och djuret har även förmåga att klättra på lutande trädstammar. Den nordliga vet man inte så mycket om men levnadssättet borde vara ungefär densamma.

På grund av jakt och förstöring av hjortarnas levnadsområde har beståndet minskat för bägge arter. Sydlig pudu förekommer idag bara i sydliga delar av artens ursprungliga utbredningsområde, men i några trakter som på ön Chiloé finns en större population. IUCN listar sydlig pudu som sårbar (vulnerable) och nordlig pudu som mindre hotad (near threatened).

Parken Zoo har haft ett avelspar, Chulo och Odessie, men i vintras drabbades Chulo av hjärnhinneinflammation - och dog. Men för en vecka sedan överraskades personalen på Parken Zoo i Eskilstuna av en sista gåva från Chulo - en liten kalvunge.

Foto: Wilfried Berns Den här filen har släppts med en Creative Commons Erkännande-Dela Lika 2.0 Tyskland licens
Källa: Svenska Wikipedia 2011-06-22

Läs mer om kalven i Parken Zoo

Anmäl
2011-06-22 20:13 #1 av: medde

Söt liten krabat! Kul att få läsa den här artikeln, speciellet med den lilla solskenhistorien på slutet.. Skrattande

♥ Cogito, ergo sum ♥ May the force be with you ♥ Anmäl
2011-06-22 20:54 #2 av: Fawo

Men åh så sööt

// Fawo (;

Anmäl
2011-06-25 23:04 #3 av: Gittan

Underbart!

Var glad och må bättre!
De vilda djurens värld


Anmäl
2011-06-26 21:37 #4 av: medde

Någonstanns så kliar det i nackhåren och säger att jag ska ha bilder på tösas data med denna lilla goding på bilder, måste kolla upp det under morgondagen

♥ Cogito, ergo sum ♥ May the force be with you ♥ Anmäl

Bli medlem på iFokus

För att kunna delta i diskussionen måste du bli medlem på iFokus. Det går snabbt, enkelt, och kostar ingenting. Medlemskapet ger dig tillgång till över 300 sajter.