Annons:
Etikettvilda-djur
Läst 20305 ggr
nera
11/12/09, 8:35 PM

Värmlands Landskapsdjur

Bild 1. Klicka för att öppna i full storlek.

Det är nu hög tid för del 13 i artikelserien om våra landskapsdjur. Nu har det blivit Värmlands tur att visa upp Vargen.

Varg eller ulv (Canis lupus) är ett rovdjur med spridning över en stor del av världen. Vargen är den största av de 35 vilda arter av hunddjur som finns och dessutom stamfader till hunden. En fullvuxen varg väger vanligen 30 till 50 kg, med extremfall på upp till 90kg.

Vargen är ett rovdjur (Carnivora) som tillhör familjen hunddjur (Canidae). Dess närmaste släktingar är rödvargen, coyoten och schakalen. På längre avstånd finns andra medlemmar av familjen hunddjur som rävar och vildhundar.

(Gråvarg)

Utifrån den biologiska definitionen av artbegreppet som lyder "Individer som kan få avkomma som inte är steril är av samma art" så är hund och varg samma art. Den genetiska skillnaden mellan hund och varg är mindre än skillnaden som finns mellan alla idag levande människor. 

För 60 miljoner år sedan, under paleocen, fanns ett specialiserat mårdliknande rovdjur, Miacis, som utvecklades till vargar, björnar, grävlingar och vesslor. Man tror att hunddjuren utvecklades på den nordamerikanska kontinenten för 30 miljoner år sedan och sedan vandrade dels till Sydamerika, dels över Berings sund till Gamla världen.

För 20 miljoner år sedan fanns en anfader till vargen, Tomarctus, med specialiserade huggtänder och förmåga att förfölja och fälla bytesdjur. Vargens närmaste anfader utvecklades i Eurasien. Den kunde springa snabbt och jaga i grupp och den spred sig över norra halvklotet.

Det kan vara svårt att skilja en varg från en vargliknande hund. Hundraser som jämthund, Siberian Husky, Alaskan Malamute och liknande kan vara mycket lika vargen till utseendet. Det finns emellertid några knep som kan göra det lättare att skilja dessa från vargen.

  • Storleken: Vargar är oftast stora, betydligt större än liknande hundar.
  • Svansföringen: Vargar håller oftast svansen vågrätt eller lite ner medan hundar går med upprätt eller inrullad svans. När vargen lyfter på svansen står den rakt upp, inte ihoprullad.
  • Ansiktsteckningen: Skandinaviska vargar kännetecknas även av ljusare kind- och hakpartier. Dessa ljusa partier når aldrig över ögonen.

(Polarvarg) 

Ibland påträffar man ensamma vargar i naturen men den vanligaste levnadsformen är flocken eller familjegruppen som man idag föredrar att kalla den. Vargens flock består av föräldraparet (alfa-djuren), deras årsvalpar samt tidigare ungar. Antalet beror på födotillgången.

I Sverige är ett normalstort vargrevir mellan 75 000 och 200 000 hektar (det vill säga drygt tio kvadratmil i genomsnitt). Parning sker i februari-mars och de 5-6 ungarna föds i en lya efter 65 dygn.

Det är endast alfahonan som löper och får ungar. Unga vargar är könsmogna först vid två års ålder, men fortplantar sig i allmänhet inte förrän under sitt tredje levnadsår, och kan stanna hos föräldrarna fram till dess. Äldre ungdjur hjälper föräldrarna vid uppfostran av yngre ungdjur. När ungvargarna blir könsmogna lämnar de i allmänhet flocken och letar efter eget territorium.

I de flesta sagor och historier beskrivs vargen som ett ondskans väsen, såsom i Rödluvan och Gösta Berlings saga, trots att vargen varken är mer eller mindre farlig än något annat rovdjur.

På grund av rädslan för vargen har den av folk försetts med så kallade noanamn, för att man trodde att om man kallade den vid sitt rätta namn, så skulle man locka den dit man var. Namnet varg är ursprungligen ett sådant noanamn, och betyder "våldsverkare". Det ersatte det ursprungligare namnet ulv. Andra noanamn på vargen är gråben, tasse eller den gråe. Förmodat vargrika vildmarker har ofta kallats tassemarker.

Canis lupus laying.jpg

Text och bilder wikipedia 091112

Bilder på Vargar

Värmland har även de sin egen landskapsblomma som heter Skogsstjärna (wikipedia 091112)

Deras landskapsäpple heter Stenbock (wikipedia 091112)

Landskapsinsekten heter Brun gräsfjäril

Värmlands landskapssvamp heter Sotvaxskivling

Annons:
sissie
11/12/09, 9:06 PM
#1

Gillar vargar och skogstjänor. Små söta saker. Men att äpplet hette Stenbock? Trodde det var ett djur i zodiaken. Lät hårdtuggat i alla fall.Flört

Nystartad sajt om jänkare! CoolWrooom!

Amerikanska Bilar

Pontiacsgirls blogg

nera
11/12/09, 9:10 PM
#2

# 1 Läste nånstans att just Stenbocksäpplet var bra för äppelallergiker?

Hoppas jag uppfattade rätt..Foten i munnen

sissie
11/12/09, 10:01 PM
#3

Själv gillar jag Golden Delicius. Det är min favorit. Transparante Blance är också ok att göra mos på. Men man får vara snabb att plocka dem när de är mogna.

Nystartad sajt om jänkare! CoolWrooom!

Amerikanska Bilar

Pontiacsgirls blogg

Vattnadal
11/12/09, 10:34 PM
#4

Vargen är en favorit för mig, som gillar alla hunddjur.

Kunde ofta önska att fler hade större koll på hur de lever i naturen. Om man istället för flock säger familj, och istället för alfapar säger föräldrar, istället för alfahane -tik, säger mamma ochn pappa, skulle färre missförstånd ske.

Många rättfärdigar sin hårda hunduppfostran med att man ska göra som alfaparet i en vargflock och styra med dominans. Vidare att alla individer försöker klättra på rangskalan för att få rätten att äta först, gå först, para sig od. Om ungarna skulle vilja klättra på rangskalan, är det då för att få para sig med sin ena förälder? För vilda vagar har inget trams om att "ranghög" går först eller äter först. I hägn där man kastar ihop ett gäng individer och det är hård konkurrens om allt, blir det dock onaturliga förhållanden och bråk. Inte heller kan de stackrarna flytta hemifrån, som vargungarna kan…

Var nyligen på symposium om hund och varg i  Järvzoo, mycket intressant!

MVH Elin

Medarbetare på spetsar och urhundar. VD på Draghundcenter

medde
11/13/09, 10:28 AM
#5

Härligt det här ett djur jag väntat på. Så jag säger äntligen! Nattens barn är ju så vackra.

♥ Cogito, ergo sum ♥ May the force be with you ♥

Tom-B
1/3/10, 5:55 PM
#6

Och Landskapsfisken för Värmland är Nors.

Här har du länken Nors.

Tom

//Tom-B har överlåtit värdskapet för Fiske Ifokus till Hera.

Annons:
nera
1/3/10, 6:19 PM
#7

# 6 Tack Tom! Ska genast kolla in vilken fisk som hör till Värmland.

medde
1/3/10, 8:42 PM
#8

Det är just nu lite blande känslor jag läser denna artikel i dag, då jakten har börjat på varg. Tycker även den vart lite väl het under denna dag.

♥ Cogito, ergo sum ♥ May the force be with you ♥

Chanku
1/3/10, 10:16 PM
#9

Som jag har uppfattat det så var det 20.000 jägare som fått licens att skjuta av dessa 27 vargar. Är vargen verkligen så hatad eller är det matcho att skjuta en varg?

Livet med en fluffråtta - www.tokhund.se

medde
1/3/10, 10:31 PM
#10

#9 Ärligt tror jag det är nog en hel del matcho att panga en varg. Kan vara fel att säga, men efter den hysterien som blev i dag fick mig att verkligen fundera. Det har pangats….. 21 VARGAR bara nu i dag

♥ Cogito, ergo sum ♥ May the force be with you ♥

Leo
1/3/10, 10:37 PM
#11

Den är hatad för att den kostar pengar

Enligt mig ,Hur macho är det att stå med ett gevär på ett par hundra meters håll och ta livet av en intet ont anande varg (eller vilket djur som helst som 'nöjesskjuts' )

Leo värd på Motorcykel i fokus 

sissie
1/3/10, 11:46 PM
#12

Vargarna behövs tycker jag. De är naturens viltvårdare som tar gamla och skadade älgar bl a. OK om det fanns 100.000 tals vargar i våra skogar men det gör det inte. Vargen är en av mina favoriter i skogen.

Nystartad sajt om jänkare! CoolWrooom!

Amerikanska Bilar

Pontiacsgirls blogg

medde
1/4/10, 12:48 PM
#13

Efter vad jag läst så har det redan överskjutits varg i vissa län. Samt en stackare som går omkring skadeskjuten.

♥ Cogito, ergo sum ♥ May the force be with you ♥

Annons:
Chanku
1/4/10, 1:13 PM
#14

Jag hoppas verkligen att det lyckas vandra in nån ny varg hit, annars kommer vi inte ha kvar nån vargstam överhuvudtaget i framtiden. Vi har en alldeles för liten genpool för att kunna upprätthålla en livskraftig vargstam.

Nästan 10% av vargstammen utraderad på en dag.

Livet med en fluffråtta - www.tokhund.se

medde
1/4/10, 1:19 PM
#15

#14 Visst låter det du skrev hemskt? "Nästan 10% av vargstammen utraderad på en dag" För mig är detta helt fel…..

♥ Cogito, ergo sum ♥ May the force be with you ♥

nera
1/5/10, 1:23 PM
#16

Håller med dig medde i det du säger. Jag är också lite konfunderad i det här med vargjakten. Hetsjakt tycker jag det blir…Obestämd

Detta vackra djur behövs. Men samtidigt så förstår jag frustrationen hos bönder och andra som får sina djur sönderrivna av vargen. Man borde kunna hitta en sorts bra lösning för alla..

Chanku
1/5/10, 2:00 PM
#17

Jag tror att införskaffandet av herdehundar skulle kunna minska risken för slagna djur. Läste artiklar om en får eller getbonde som skaffat herdehundar och sen dess inte haft några problem med rovdjur (björn i det här fallet). Djurägaren hade dessutom sett själv när hunden skrämde iväg björn. Kruxet är då att man som hundägare har strikt ägaransvar och att man som bonde säkert inte vill riskera att nånting händer. Typ en turist som vandrar in i hagen och ska klappa hunden eller jaga ett får.

Tror säkerligen att antalet rivna djur skulle minska ifall man faktiskt fick lämna kvar det djur som blivit slaget. I nuläget så är det inte tillåtet att lämna kvar tex ett fårkadaver, vilket innebär att rovdjuret inte heller får äta sig mätt.

På ett sätt kan jag känna att det spelar ingen roll om vargen skjuts av eller inte. För att vargen ska överleva måste det in nya gener. Annars är den säkert borta helt i framtiden.

Livet med en fluffråtta - www.tokhund.se

nera
1/5/10, 2:09 PM
#18

# 17 Tack för lärorik läsning! Nu har jag lärt mig nåt nytt idag med Glad

Chanku
1/5/10, 2:25 PM
#19

#18 Nu är det ju mina egna åsikter så att säga. Jag vet inte säkert om det skulle bli en drastiskt sänkning på slagna djur om det finns herdehundar, men jag kan tänka mig det. Jag vet heller inte om vargen inte skulle passa på att slå 18 får när den ändå håller på (Inte ovanligt hos tex räv i hönshus. Det slår helt enkelt över och den tar död på alla höns, istället för att bara plocka en höna), men jag kan tänka mig på att brist på föda gör att den slår fler djur under kortare tid. Däremot kan det lika gärna få motsatt effekt. Så att vargen liksom "Åh, bra skafferi!" och skaffar sig vanan att gå dit för att plocka sig ett får då o då.

Livet med en fluffråtta - www.tokhund.se

nera
1/5/10, 2:27 PM
#20

Jomen det var en bra tanke tyckte jag. Glad

Annons:
Upp till toppen
Annons: