Vilda Djur

Upplands Landskapsdjur

2009-11-24 13:42 #0 av: nera

Nu har det blivit dags för del 15 om landskapsdjuren. Det är nu hög tid för Uppland att visa upp havsörnen

Havsörn (Haliaeetus albicilla) är en rovfågel som är den största av dessa i Nordeuropa och Sverige och en av de allra största i världen. Den är en av världens åtta havsörnsarter. 

Havsörnen är vår största rovfågel. Vingbredden kan uppgå till fantastiska 2,5 meter. Fågelns längd kan bli 1 meter och vikten kan bli upp till 7 kilo.

havsorn.jpg

 

Tarserna är till skillnad mot de flesta andra rovfåglar inklusive kungsörnen nakna. Färgen är mörkbrun men på äldre fåglar är stjärten vit. Den mycket kraftiga näbben är gul. Vingarna har rak fram- och bakkant och vingspetsen är tvärt avskuren, med spretiga vingpennor.  I flykten skiljer den sig från kungsörnen genom sina breda vingar, sin korta stjärt och sitt utskjutande långa huvudparti som sticker ut nästan lika långt som stjärten.

Födan utgörs av fisk och sjöfåglar som fångas vid vattenytan. Boet byggs oftast i toppen av ett kraftigt träd eller på en klippavsats.

Havsörnarna minskade i antal på grund av bland annat jakt och senare miljögifter. På grund av stigande halter i Östersjön av miljögifter som PCB och DDT så minskade fortplantningsförmågan. 1973 räknade man bara sex ungar utmed hela ostkusten.

1971 startade Svenska Naturskyddsföreningen Projekt Havsörn vilket var det första artprojektet i Sverige. Detta arbete tillsammans med bland annat förbud mot metylkvicksilver, DDT och PCB har inneburit att den svenska havsörnspopulationen sedan 1970-talet återhämtat sig förvånansvärt väl och finns nu i stort sett längs hela Östersjökusten och sedan 1980-talet har den börjat återkolonisera gamla häckningsområden i övriga Sverige.

HÄR kan du se bilder på havsörn

Flera bilder

En del av materialet har källa: Svenska Wikipedia/Havsörn 2009-08-02
Foto: Original uploader was Uclax at de.wikipedia

 

Upplands landskapsblomma heter Kungsängslilja (wikipedia 091124)

Landskapsäpplet heter Bergius  (wikipedia 091124)

Landskapsinsekten heterCinnoberbagge (wikipedia 091124)

Landskapssvampen heter Karl Johan (wikipedia 091124)

(Till sist vill jag säga ett stort tack till LeffeD för att jag fick låna ditt material till artikeln. Leffe hade redan gjort en så fin artikel om havsörnen på sajten. Så stort Tack till dig!)

Anmäl
2009-11-24 13:51 #1 av: nera

Lägger in en länk till landskapsfisken för Uppland. Glad

Anmäl
2009-11-24 14:01 #2 av: medde

Återigen en härlig artikel. Så vacker den är!

♥ Cogito, ergo sum ♥ May the force be with you ♥ Anmäl
2009-11-24 20:09 #3 av: nera

Visst är dessa stora djur maffiga! Kan inte se mig mätt på dem. Glad

Anmäl
2009-11-24 21:16 #4 av: medde

Dom utstrålar så mycket power! Sen är det ju inte útan ´det blir extra kull att lära sig vilket landskap som har den här skönheten till "sitt" djur

♥ Cogito, ergo sum ♥ May the force be with you ♥ Anmäl

Bli medlem på iFokus

För att kunna delta i diskussionen måste du bli medlem på iFokus. Det går snabbt, enkelt, och kostar ingenting. Medlemskapet ger dig tillgång till över 300 sajter.