Vilda Djur

Gästriklands Landskapsdjur

2009-12-13 00:26 #0 av: nera

Nu är det dags för del 17 i artikelserien om landskapsdjuren. Det har blivit Gästriklands tur att få visa upp Tjädern.

Tjäder (Tetrao urogallus) är en skogsfågel i familjen fälthöns. Den förekommer i öppna skogar i norra och mellersta Europa samt i norra Asien. Den är nära besläktad med orre och det förekommer hybrider mellan tjäder och andra hönsfåglar.

Tupp

(Tupp)

Tjädern är en mycket stor och tung hönsfågel som liknar orren, men skiljs från denna genom större storlek och den rundade stjärten. Könen är olika såväl i storlek som färg där hanen är betydligt större.

Den vuxna hanens huvud, nacke, framrygg, strupe och övre delen av bröstet är fint vattrade i svart, ljusgrått och mer eller mindre skimrande i blått. Bakryggen, skulderfjädrar, vingtäckare och armpennor är bruna med svart och ljusgrå vattring medan handpennorna är gråbruna. Armpennorna har vitaktig spets och handpennorna är i ytterfanet kantade med vitt.

Övergumpen och övre stjärttäckarna är svarta med gråvit vattring, de senare med vita spetsar. Stjärten är svart, ofta med vita horizontella fläckar på mitten. Mindre täckare är vita och bildar en fläck framför skulderfjädrana. Bröstets främre del är grönaktig med stark metallglans medan återstoden av bröstet, buken, undergumpen och undre stjärttäckarna är svartaktiga med vit vattring och sparsamma vita fläckar. Den har ett rött svullet ögonbryn. Näbben är hos äldre individer gulvit, hos yngre mörkare. Längden är 74-90 cm och vingspannet omkring 115 cm. 

 

Tjäderhöna

(Tjäderhona) 

Honan är spräcklig i brunsvart, rostgult, grått och vitt. Dess strupe och bröst är enfärgat orangebruna. De mindre täckarna är vita vilket ger den en liten vit fläck vid vingvecket. Stjärten är rostbrun med grova svarta tvärband och ett smalt vitt yttre stjärtband. Den mäter i genomsnitt 54-63 cm på längden och har ett vingspann på omkring 95 cm.

Arten förekommer i öppna skogar i norra och mellersta Europa samt i norra Asien och har ett utbredningsområde på mellan 1-10 miljoner km² och uppskattas till cirka 1,5-2 miljoner individer i Europa.

 

(Bild: Stridande tjädertuppar, 1886, av Ferdinand von Wright, en av Finlands mer kända målningar, visar tjäderns distinktiva beteende.)

I Sverige finns tjädern av underarten T. u. urogallus i alla större barrskogar från norra Skåne upp till barrskogsgränsen i de lappländska fjällen. Sommartid visar den sig ofta uppe på högfjället, till och med ovanför björkregionen. Den norrländska tjädern är betydligt mindre än den syd- och mellansvenska.

Tjädern uppehåller sig helst i skogar som är något blandade med lövträd och genomkorsas av kärr och myrar. Man har dock på flera ställen iakttagit att tjädern börjat trivas också i mindre skogsbestånd, till och med i hagmarker. Tjädern är den största vilda hönsfågeln i Sverige.

Folktro: I Sverige trodde man att skogsrået kunde uppträda som orre eller tjäder och att en sådan "trolltjäder" var omöjlig att skjuta.

Tjäder har också använts i folkmedicin. Exempelvis ansågs det i Småland att det var bra att smörja brännsår med tjäderfett. I Norge och delar av Sverige ansågs man skyddad mot ormbett, trolldom och knivhugg om man bar ett tjädehjärta om armen.

I bayern ansågs de små stenar som finns i tjäderns mage vara bra mot ögonsjukdomar och för kramper hos spädbarn har man gett de torkade och pulveriserade innehållet i tjädermagen eller tjädertunga från en spelande tjäder. Om man lade en tjäderfjäder under en havande kvinnas säng så föder hon med lätthet.

Text och bilder wikipedia 091212

Bilder på Tjädern

Gästriklands landskapsblomma heter Liljekonvalj (wikipedia 091212)

Landskapsäpplet heter Malmbergs Gylling

Landskapsinsekten heter Hagtornsfjäril (wikipedia 091212)

Landskapssvampen heter Fjällig taggsvamp (wikipedia 091212)

 

Anmäl
2009-12-13 11:48 #1 av: Chanku

Tjädern har man träffat på ganska många gånger :) Tyvärr är det inte helt ovanligt med "galna" tjädertuppar som anfaller både folk och bilar. Det vanligaste orsaken till detta är avverkningar i skogen. Den tappar helt enkelt bort sitt naturliga revir och börjar försvara stora områden. Ofta hittar man dom på eller kring skogsvägarna när de väl blivit "tokiga".

Anmäl
2009-12-13 22:58 #2 av: nera

# 1 Tack för intressant information.

Jag har också sett en och annan tjäder när jag varit i skogen. men bara på håll.

Anmäl
2009-12-14 08:13 #3 av: sissie

Vilka påhitt folk hade förr.

Nystartad sajt om jänkare! CoolWrooom!

Amerikanska Bilar

Pontiacsgirls blogg

Anmäl
2010-02-09 16:36 #4 av: Tom-B

I inlägget sista stycke står det "små stenar som finns i tjäderns mage".

Är det verkligen magen? Skall det inte vara Krävan?

Tom

//Tom-B har överlåtit värdskapet för Fiske Ifokus till Hera.


Anmäl
2010-02-09 16:39 #5 av: Tom-B

Nu finns Gästriklands landskapsfisk  inlagd på länken Gästriklands landskapsfisk.

Välkomna att läsa om en av jordens talrikaste fiskar.

Tom

//Tom-B har överlåtit värdskapet för Fiske Ifokus till Hera.


Anmäl
2010-02-09 20:15 #6 av: sissie

Krävan är väl en del av magen. Ungefär som kons magar.

Nystartad sajt om jänkare! CoolWrooom!

Amerikanska Bilar

Pontiacsgirls blogg

Anmäl
2010-02-09 20:43 #7 av: Tom-B

Krävan är inte en del av magen. Kräven sitter så högt upp i matstrupen, vilket den är en del av, så om du känner på en hönas hals en bit ner, så känner du den.

Där sker en del av förarbetet innan födan går ner i magen, t ex innehåller krävan hårda "stenar" som skall mala sönder säden, samt vill jag minnas ganska mycket fukt för att mjukgöra födan.

Tom

//Tom-B har överlåtit värdskapet för Fiske Ifokus till Hera.


Anmäl
2010-02-09 21:32 #8 av: sissie

Trodde den satt lite längre ner. Strax framför magen. Tackar för informationen Tom.Glad

Nystartad sajt om jänkare! CoolWrooom!

Amerikanska Bilar

Pontiacsgirls blogg

Anmäl
2010-02-12 20:57 #9 av: Anders 50

Jag tror inte att det är en förlorad spelplats som är orsak till att det "slår över" för en del spel-tuppar.

Jag har träffat på flera spelgalna tuppar med gamla fina spelplatser i sitt närområde.

Det är mest troligt att det är hormonerna som spelar ett spratt, eller att de av någon anledning inte får tillträde till spelplatsen.

Men visst kan en tupp bli galen om spelplatsen är borta. Vem skulle inte bli det?  Flört

  

// Anders...f.d. 890-3 .....och fortfarande batteridriven!

Anmäl
2010-02-12 21:02 #10 av: Anders 50

Enda gången hittills som jag haft kameran med vid ett tjäder möte.

En höna.

// Anders...f.d. 890-3 .....och fortfarande batteridriven!

Anmäl
2010-02-12 22:44 #11 av: medde

#10 Tack återigen för bilden. Kul att du har med dig kameran ibland så vi får se lite bilder.

♥ Cogito, ergo sum ♥ May the force be with you ♥ Anmäl

Det finns en till kommentar till den här diskussionen. Den är bara synlig för medlemmar på iFokus. För att läsa kommentaren, logga in eller registrera dig på iFokus.