Annons:
Etikettorganisationer
Läst 8272 ggr
Chanku
12/16/09, 11:13 AM

CITES

Bild 1. Klicka för att öppna i full storlek.

Vad betyder CITES och vad gör CITES egentligen?

CITES är något som de flesta hört talas om, men vad står det egentligen för? CITES är en förkortning av Convention of International Trade of Endangered Species och brukar också kallas för Washingtonkonventionen döpt efter platsen där det första mötet hölls. CITES är till för att skydda hotade djur och växter som hjälp i kampen om handeln med hotade arter. Alla arter rankas i en lista beroende på hur mycket hotade just den aktuella arten är.

CITES kom till 1963 och det var 80 länder som deltog i mötet. 1975 kom CITES i kraft. I nuläget är 175 länder medlem i CITES. Sverige var med från starten. De två senaste medlemmarna kom till i år 2009, nämligen Armenien och Bosnien o Hercegovina. Detta gör att CITES är en av världens största naturvårdskonventioner i världen. 

De länder som är medlem i CITES träffas vart fjärde år för att diskutera hur handeln med hotade arter bör regleras. CITES är inte, som en del tror, en organisation som ska stoppa jakt eller övrig användning. Snarare försöker CITES kontrollera handeln, så att artnivån ökar så att t ex jakt kan bli aktuell igen. Den handel som CITES kontrollerar är internationell handel mellan de länder som tillhör CITES. Ett land som inte är medlem är t ex Burma och det innebär också att djur o växter från Burma inte skyddas av CITES. Även ett land som är medlem i CITES får jaga eller minska ner stammar av hotade arter. Däremot är det inte tillåtet att bedriva handel hur som helst med de aktuella arterna. Däremot om landet själv har skyddat en art (i Sverige kallas detta rödlistad eller fridlyst) så för man inte störa eller jaga det hotade djuret. Däremot finns det undantagsregler som t ex skyddsjakt eller självförsvar. Brott mot fridlysning är tyvärr dock ett relativt enkelt straff här i Sverige.

Det artskydd som CITES står för stoppar handel med sällsynta arter, förvaring, preparering, förevisning, försäljning och byte av en hel rad med olika arter. Det ska underlätta vid skydd av livsmiljöer och fridlysning. Som privatperson så får du till exempel inte sälja en gammal uppstoppad fågel hur som helst eller ha ett vilt djur i bur. För att få hantera djur och växtarter skyddade av lagförordningen krävs det ofta olika typer av tillstånd och intyg. Däremot kan man ansöka om dispens för att få visa upp eller sälja arter på CITES-listan. Detta kallas för att man får ett CITES-intyg, detta ansöker man om hos Jordbruksverket. Om du t ex äger en gammal uppstoppad duvhök så behöver du ett CITES-tillstånd för att ens få annonsera om försäljning, har du däremot en uppstoppad pilfink som inte finns med som A- eller B-listad art på CITES så behöver du ett intyg från Naturvårdsverket. Krångligt? Jo, en smula. Även en Djurpark behöver tillstånd för att få visa upp sina CITES-listade arter, detta då det kostar att ta in. Kort sagt så får man inte tjäna pengar på ett CITES-listat djur/växt utan tillstånd.

CITES-listan är rankad så här:

  1. Appendix I: Utrotningshotad, internationell handel är totalförbjuden
  2. Appendix II: Arten är, åtminstone i vissa områden, starkt hotad, internationell handel är reglerad, ofta med vissa populationer från vissa länder, och till namngivna köpare. Ett nuvarande exempel är elfenben från elefanter i Sydafrika, Zimbabwe och Botswana, vilka får säljas per kvota till namngivna köpare i Japan.
  3. Appendix III: Internationell handel tillåten, men under uppsikt, arten är "sårbar", och vissa länders populationer kan tillhöra App 2.
  4. Appendix IV - V: Internationell handel tillåten, populationerna bärkraftiga.
  5. Appendix VI: Man saknar tillförlitliga uppgifter om artens populationsstorlek

I nuläget är det drygt 5000 djurarter och 28000 växter som skyddas av CITES. Ibland är hela grupper skyddade. T ex primater, papegojor, kaktusar, orkidéer, koraller, havssköldpaddor och cecetans (valar, delfiner och tumlare). I vissa fall är det dock bara en underart eller en geografiskt separerad population som är skyddad. I Sverige är ett antal arter berörda av CITES. T ex alla ugglor, rovdjur, vargar, Lodjur, björn, Utter och samtliga orkidéer.

På löpsidesbilden: Goffins Kakadua

Livet med en fluffråtta - www.tokhund.se

Annons:
medde
12/16/09, 1:19 PM
#1

Mycket intressant och väldigt bra artikel. Tack Chanku för all denna information.

♥ Cogito, ergo sum ♥ May the force be with you ♥

Chanku
12/16/09, 1:20 PM
#2

Är ni mer intresserade av CITES och vilka djur/växter som är upptagna på listan så kan ni besöka www.cites.org

Livet med en fluffråtta - www.tokhund.se

sissie
12/16/09, 8:55 PM
#3

Intressant. Att det finns en massa djur som man inte får handla med på olika sätt utan tillstånd har jag vetat. Framför allt bland reptiler och fåglar. Bra att det finns ett ställe där man ganska lätt kan hitta dem är ju jättebra.

Nystartad sajt om jänkare! CoolWrooom!

Amerikanska Bilar

Pontiacsgirls blogg

medde
12/16/09, 9:19 PM
#4

Visst är det toppen.

♥ Cogito, ergo sum ♥ May the force be with you ♥

Upp till toppen
Annons: