Annons:
Etikettdjurparker
Läst 14857 ggr
SwedenZoo
2010-03-15 20:08

Miljöberikning i djurpark

Bild 1. Klicka för att öppna i full storlek.

För att djuren ska känna välbefinnande och ha så naturliga beteenden som möjligt i fångenskap ger ofta djurparkerna miljöberikning till sina djur. Men vad innebär miljöberikning?

Med miljöberikning menas att låta djur i fångenskap ha naturliga beteenden, och till så hög grad det går låta djuren känna välbefinnande och stimulans. Det kan handla om naturliga hägn, goda sammansättningar av olika arter eller att låta djuren söka efter födan. De flesta djuren får miljöberikning i Djurpark. Här nedan följer några exempel på hur man får djuren att trivas i en så pass onaturlig miljö som djurparker faktiskt är.

BJÖRNAR

Björnar har en tendens att må dåligt och få flera mycket onaturliga beteenden i djurparker. Det vanligaste man ser är när björnar är stressade eller uttråkade, det karakteristiska nickandet med huvudet. Något som också är vanligt hos elefanter. För att motverka nickandet och flera andra onaturliga beteenden utrustas ofta björnarnas anläggningar med vattenbassänger och stockar fyllda med honung eller pellets. Vid utfodring sprids också födan ut i anläggningen, honungen hälls högt upp i träd så att björnarna klättrar för att hitta den, grönsaker och fett göms i hålor under marken  och  isblock med  infrysta godsaker  som sedan kastas in i bassängen. För att björnarna så ofta som möjligt ska kunna roa sig med att leta efter sin föda får de en vegetarisk diet. Om födan istället skulle bestå av t.ex. kött skulle björnarna få mat mycket mer sällan. 

Isbjörnar får en liknande miljöberikning, men eftersom de lever nästan helt på kött så kan man inte utesluta det i dieten. Maten fryses in i isblock som sedan läggs i isbjörnarnas stora pooler, som också stimulerar björnarnas naturliga beteenden. Man ser isbjörnar ofta leka med bollar och andra redskap i vattnet.

Primater

Det är främst människoaporna som får miljöberikning i Djurpark. Det kan handla om att ställa in en burk med honung till gorillorna eller schimpanserna, sedan får aporna sticka ned pinnar för att få upp det smaskiga innehållet. Man ser ofta olika sorters lådor i människoapornas anläggningar. Där får djuren helt enkelt pilla och plocka, använda redskap och rysta för att få ut det som ligger gömt där inne.

efata.JPG

En låglands Gorilla samt en leksak med smaskigt innehåll.

Elefanter

Elefanterna har nästan alltid en vattenbassäng i deras anläggning, så de kan bada och plaska så mycket de vill. Man placerar ofta ut fodret i stenrös eller högt uppsatta anordningar. Ofta består elefantens föda av sly, hö och grönsaker. I många djurparker får elefanterna gå på en promenad ibland, oftast ut i skogen där de kan roa sig genom att fälla träd eller gräva i jorden.

hö.JPG

Hö uppsatt i taket hos Asiatisk elefant

DSC_0862.JPG 

Afrikanska elefanter leker i en vattenbassäng

Delfiner

Delfinerna roar sig ofta med bollar, trälister, konstgjorda tångrev eller liknande. Dessutom skaffar delfinerna skoj själva, genom att hoppa och dyka självmant. Man kan tyvärr inte ge delfinerna levande fisk, då de i en stor bassäng lätt skulle glömmas bort och det skulle bildas bakterier.

DelfinerLeker.jpg

Definer aktiveras med olika föremål, här en boll.

Näsbjörnar

För att roa näsbjörnar låter man dem klättra och leka i olika uppsatta anordningar på olika höjd. Man kan också ge dem födan i olika substrat, t.ex. zophobas larver i hö eller spån. Ett liknande beteende utövar näsbjörnarna i det vilda.

m.JPG

Zophobas laver i substrat, spännande för näsbjörnar.

 Komodovaran

I det vilda hugger varanerna sina byten, det tar sedan några dagar innnan bytet dör. För att komodvaranerna ska hitta bytet använder de sin tunga. Man har gjort något liknande i Parken Zoo då man låter varanerna söka efter födan i anläggningen.

Geparder

För att stimulera gepardernas naturliga beteenden låter man dem springa efter delar av ett dött kadaver som hänger i exempelvis en vajer. Detta kan man bland annat uppleva i Parken Zoo. Längst ner på sidan finns en film som visar detta.

Med Vänliga Hälsningar Rickard Sjödén

Hemsida: www.SwedenZoo.com Fotogalleri: Flickr.com

  

Annons:
medde
2010-03-15 20:36
#1

Bockar och bugar med ett stort tack till dig för den fina artikeln.

Nu ska jag sätta mig ner och läsa i all ro med en kopp kaffe.

♥ Cogito, ergo sum ♥ May the force be with you ♥

bluemary
2010-03-15 21:13
#2

Även jag vill tacka för den jättefina artikeln !

Läste nyligen att elefanter dör mycket tidigare p g a att de
är uttråkade. Och om man tänker på de vilda elefanterna så
kan man ju förstå att det är ju inte alls omöjligt.

Undrar nu över detta med elefanter,kyla vinter o s v.
Hur lever de då ? (det är inte någon kritik utan bara en liten
funderingGlad)

SwedenZoo
2010-03-15 21:35
#3

#2 I Sverige lever djurparks elefanter nästan hela vintern inomhus. Svenska elefant stallar (byggda 1992 & 2004) håller en internationell standard, trots det håller de på att gå ur tiden. Nu mera (och i framtiden) byggs nästan uteslutande stora glaskomplex för elefanter. Det vore speciellt viktigt i Sverige eftersom de lever inomhus halva året. Dessutom ger det mycket ljus vilket också elefanter behöver för att inte få hud problem.

Man ser numera ofta sand som substrat på golvet hos elefanterna inomhus. Även Kolmården har börjat med sand substrat i gamla stallarna för giraffer, där istället elefanterna bor.

Det är nog så att elefanter vintertid inte får samma stimulans (eller att utöva naturliga beteenden som de skulle gjort under sommaren) , de får tex. inte gå länge utomhus, eller vara i skogen ock böka omkring. Dessutom får de inte bada, utan bara en dush. I framtiden hoppas jag verkligen att vi får se nya tidens elefant anläggningar i Sverige, dock kommer det nog dröja länge.

Med Vänliga Hälsningar Rickard Sjödén

Hemsida: www.SwedenZoo.com Fotogalleri: Flickr.com

  

Mantissa
2010-03-16 19:20
#4

Jag kan tycka att man som Djurpark borde acceptera sina begränsningar. Alla djurslag måste inte visas på alla parker. Har man tillexempel en park i Sverige, ett land där elefanter mår dåligt av att vistas utomhus under halva året, kanske man inte ska ha just elefanter? Ett så stort djur får väll knappast sitt rörelsebehov uppfyllt i en inomhusanläggning om man inte bygger modell globen. Samma sak som att parker i sjukt varma länder behöver kanske inte ha t.ex. isbjörnar?

Jag har en fråga angående miljöberikning. Att göra tillvaron intressantare för rovdjur eller flockdjur som av naturen är lekfulla och nyfikna bör ju vara relativt enkelt. Men hur gör man med idisslarna och andra växtätare? Är det bara variation på mat som gäller där eller får de också leksaker?

SwedenZoo
2010-03-16 19:56
#5

#4 Det ligger mycket i vad du säger.

Jag vet ingen speciell miljöberikning åt dessa djur förutom att t.ex. antiloper har skynken i sina stallar där de kan gömma sig bland.

Då kommer vi in på nästa fråga. Ska man verkligen ha antiloper i svenska djurparker? De lever vanligtvis på enorma savanner men intertid har de inte mycket yta. En satsning som skulle genomförasi början av 1990 talet i Kolmården var den första inomhus savannen i världen. Allt las på is när en ny chef tillträdde, tyvärr.

Med Vänliga Hälsningar Rickard Sjödén

Hemsida: www.SwedenZoo.com Fotogalleri: Flickr.com

  

Mantissa
2010-03-16 20:09
#6

Nu gissar jag bara, men jag tror att det skulle vara fullt möjligt för antiloper och andra pälsade djur från varmare klimat att kunna rastas en stund utomhus varje dag om det inte är extremt kallt blöt och blåsigt. Förutsatt att underlaget är acceptabelt så att de inte bryter sina smala ben :/
När det gäller hästar har jag läst att även en rakad häst klarar  temperaturer ner till -10 grader om de får fri tillgång till grovfoder. (Jag kanske kommer ihåg källan senare men just nu står det still) 
De flesta pälsade djur verkar ha förmåga att sätta viss vinterpäls om de får vänja sig långsamt vid den nya temperaturen. Men djur som är i rörelse/äter bör klara sig bra. Korsningar åsna Zebra klarar sig bra ute. Åsnor överlag är ju inte kända för sin tjocka varma päls men de som bor här uppe byter till riktiga vinterrockar som de håller fast vid tills långt fram på sommaren.

Annons:
SwedenZoo
2010-03-16 20:12
#7

Visst klarar sig de flesta antiloper och andra savann djur utomhus under vintern, men de flest djurparker har inte så stora rastgårdar, så de har ju ändå inte tillgång till att springa så mycket. Omptimalt vore om man hade uppvärmda inomhusanläggningar i samma ungefär samma storlek som utomhus anläggningarna. Men , det finns ingen möjlighet att bygga, ialla fall inte nu.

Med Vänliga Hälsningar Rickard Sjödén

Hemsida: www.SwedenZoo.com Fotogalleri: Flickr.com

  

Sehvrin
2010-03-18 12:47
#8

Jag tycker det är väldigt intressant med miljöberikning (och väldigt bra att djurparker använder det)

Vill bara tillägga en sak angående levande fisk och delfiner: En anledning till att man inte ger dem levande fisk som miljöberikning är att man inte få utfodra djur med levande ryggradsdjur.

//Johanna, medarbetare på miljö.ifokus, svensknatur.ifokus och studier.ifokus

SwedenZoo
2010-03-18 15:49
#9

#8 Det stämmer, men det är väl inte så i alla världens länder, det var därför jag inte tog med det.

Med Vänliga Hälsningar Rickard Sjödén

Hemsida: www.SwedenZoo.com Fotogalleri: Flickr.com

  

Chanku
2010-03-19 13:31
#10

När vi miljöberikade åt getter/får så var det främst med mat. Dvs grenar med löv, morötter/äppelbitar som spreds ut i gräset eller gömdes i hö, upphängda äpplen/morötter etc. Miljöberikning i form av stockar, stenar etc. Även promenader.

Hästarna kunde vi ge grenar, gömma godsaker åt, ge bollar etc åt. Promenader/köra vagn/rida, bada o sådant också såklart.

Grisarna kunde vi göra lerbad åt, gömma godsaker, sätta in halvmurkna stockar, promenader etc.

Alla djuren fick även såklart socialt umgänge med människor och fick ofta springa runt o härja fritt i stallarna när man rengjorde boxarna. Sommaren tillbringades såklart utomhus.

Livet med en fluffråtta - www.tokhund.se

Fawo
2012-05-31 22:03
#11

Nemen titta vad jag grävde fram! Puttar upp denna artikel lite.

En jättebra artikel om en av de viktigaste sakerna som borde ske i alla djurparker!

// Fawo (;

kamera0710
2012-06-01 23:51
#12

När det gäller människoapor tror jag i många fall att den bästa miljöberikningen vore rejält större utrymmen. Inomhusutrymmet för exempelvis Kolmårdens gorillor tycker jag är beklämmande litet. Den ö de har utomhus tycker jag inte heller är något att skryta med. Har svårt att fatta att lagkraven inte är hårdare just när det gäller apor. (En varg exempelvis skall ha minst 2000 kvadratmeter.)

Hos rovdjur sker miljöberikning också genom att kvistar etc. med nya lukter läggs in, från exempelvis hägn med klövdjur. Såg själv en gång vilken aktivitet det blev på Skansens järvar när de lade in en famn med grankvistar till dem (vet inte om dessa legat i något annat hägn innan).

Vid mitt senaste besök i Kolmården, nu i maj, pågick för övrigt ett examensarbete där man studerar hur tigrarna reagerar på olika lukter. 

# 4

Var med på en guidad morgonvandring till Skansens djur för ett par år sedan. När det gäller växtätare verkar miljöberikningen främst bestå i variation i hur utfodringen sker (minns inga detaljer men jag skulle tro att deras trevliga djurvårdare svarar på frågor om detta).

# 8

Det går att söka dispens. Björnarna i Orsa får påfyllning av levande fisk i sina dammar varje vecka. Isbjörnarna är underbara att se när de sitter och spanar och sedan dyker ned i vattnet och sedan upp med en fisk i munnen.

kyrkeliden
2012-06-11 18:31
#13

Trevlig artikel.

Gjorde ett arbete om detta i en sommarkurs "Djurparksdjurens beteende" och det finns flera sätt att berika. Är väl egentligen bara fantasin som sätter stopp!

//Sandra Magnusson, Kyrkeliden's Hoppkaniner
sajtvärd på kaninhoppning iFokus

Annons:
Upp till toppen
Annons: