Vilda Djur

Zebra

2010-05-25 02:15 #0 av: Leffe

Zebran kännetecknas av att den har kropp med tydligt markerade ljusa strimmor mot en mörkare bakgrund. Det är den enda grupp av vilda hästdjur som inte räknas som utrotningshotade, möjligen med undantag av arten grevyzebra.

Zebra

Zebrornas kroppslängd varierar mellan 2 och 2,5 meter, och de har en höjd på cirka 1,5 meter. De väger 200-300 kilogram. Alla zebror har en mörk grundfärg, som beroende på art är svart, brun, eller sandfärgad.  Över denna mörka grundfärg löper sedan vita eller ljust grå ränder, som på buken kan löpa samman till sammanhängande fält. Svansen och manen är också färgade, och det finns en fin hårtuss längst ner på svansen. Ett sätt att skilja olika zebraarter från varandra är genom att titta på hur strecken på bakbenen lår och länd ser ut. Stäppzebror har ett tunt "skuggsteck" mellan de fylliga svarta strecken. Bergszebror har bara helsvarta streck. Grevyzebran har fler tunnare streck som går ihop från tre olika riktningar mitt på låret.

Zebrorna lever i Afrika där de är en av de vanligaste gräsätarna. Zebran är ett flockdjur, och en zebrahjord leds av en hingst och ett äldre sto. Zebror lever i första hand av blågräs, som är ett magert bete. Detta gräs ratas av till exempel antiloper och gnuer.

Ett sto föder ett eller i mycket sällsynta fall två föl vartannat år. Det nyfödda fölet börjar äta gräs efter ett par veckor, men får också di av modern tills det är ett drygt år gammalt.

Den farligaste fienden för zebran är människan. På andra plats kommer lejonet. Zoologer tror att zebrornas ränder är ett slags skyddande kamouflage, då de vertikala ränderna hjälper zebrorna att smälta in bland högt gräs. Lejon är färgblinda, och kan därför ha svårt att se en zebra som står i högt gräs. Ränderna hjälper också zebror som befinner sig i öppen terräng, förutsatt att flera zebror är samlade i flock. För ett lejon kan en grupp zebror tack vare ränderna se ut som ett enda stort djur, och då blir svårt för lejonet att skilja ut ett enskilt bytesdjur.

Källa: Svenska Wikipedia 2010-05-24

Anmäl
2010-05-25 14:13 #1 av: medde

Tack för en fin och lärorik stund.

Visst är dom helt underbart vackra?

♥ Cogito, ergo sum ♥ May the force be with you ♥ Anmäl
2010-05-25 15:22 #2 av: Leffe

Jag tycker också de är vackra att se på

Anmäl
2010-05-25 18:59 #3 av: Gittan

Visst är de vackra.

Var glad och må bättre!
De vilda djurens värld


Anmäl
2010-05-25 21:44 #4 av: Chestnut

Jag fullkomligen älskar zebror! de är så underbart vackra djur...

Med vänliga hälsningar
Chess

Anmäl
2010-05-26 11:49 #5 av: medde

Såg ett program en gång där ett lejon försökte fälla en zebra, men oj vilken kick av benen. Zebran vann det slaget och lejonent fick käken avsparkad,

♥ Cogito, ergo sum ♥ May the force be with you ♥ Anmäl
2010-06-01 00:30 #6 av: Sehvrin

Zebrorna är ju ett av de djurparksdjur som orsakar mest skador på människor.

Det finns faktiskt två arter av zebra som är med på internationella rödlistan (dvs utrotningshotade): Grevyzebran (starkt hotad) som redan har nämnts och bergszebran (sårbar), vilket innebär att två av tre arter är hotade. Men stäppzebran är i alla fall inte alls hotad Glad

//Johanna, medarbetare på miljö.ifokus, svensknatur.ifokus och studier.ifokus

Anmäl
2010-06-01 00:35 #7 av: SwedenZoo

Och sedan Kvaggan, men den har ju människan redan utrotat.

Anmäl
2010-06-01 00:36 #8 av: Sehvrin

#7 Den räknas dock som en underart till stäppzebran

//Johanna, medarbetare på miljö.ifokus, svensknatur.ifokus och studier.ifokus

Anmäl
2010-06-03 01:26 #9 av: [peter54]

Jag trodde att sebror var vita med svarta strimmor, inte tvärtom …där ser man.

Glad

Medarbetare på Reptiler iFokus

Anmäl

Det finns en till kommentar till den här diskussionen. Den är bara synlig för medlemmar på iFokus. För att läsa kommentaren, logga in eller registrera dig på iFokus.