Övrigt

Den vita tapiren

2010-08-13 13:10 #0 av: Leffe

"Tofsörnen var orolig, skrämd av människan, men när den till slut vågade ta köttbitar från min mun blev dess tillit nästan lika stor som när örnmor en gång utfodrade den med samma näbb-mot-näbb-metod"

Texten ovan är från Jan Lindblads bok "Den vita tapiren och andra tama djur". Det är en bok jag precis börjat läsa och som har stått oläst i min bokhylla i evigheter. Den har blivit oläst och bortglömd på grund av bristande tid.

Jan Lindblad

Jag skriver av bokens omslags insida om vad den handlar om.

"Om "tama vilda" djur handlar Jan Lindblads nya bok. Om de varelser, från barndomens vita möss till den sydamerikanska djungelns vita tapir, som han har umgåtts med, inte som människa och herre utan som kamrat.

Berättelsen om Jan Lindblads skyddslingar blir till ett stycke självbiografi, en berättelse om en skolpojke som med otrolig seghet och brinnande energi övervinner till synes oövervinnliga hinder i sin väg. Ett lyckligt val av föräldrar gav honom frihet att förvandla sitt pojkrum till en skog där illa medfarna vilda fåglar flög omkring halvtama, tills de med nya krafter sändes ut i sin riktiga tillvaro. Slumpen satte filmkameran i hanshänder och förde en trave fågelskivor i hans väg. Nödvändigheten att sörja för djurens uppehälle sände honom på turnéer Sverige runt som jonglör och härmare av fågelläten. Allt pekade mot det mål som han den gången själv inte anade.

Av en ensam skolpojke i Stockholm blev hela Sveriges Jan Lindblad: TV-filmaren, fotografen, resenären och författaren. Och berättelsen om hur det gick till, den är den högst personliga bakgrunden i hans nya bok om "vilda tama" djur som han känt och älskat."

Boken skrevs av Jan Lindblad 1972. Exemplaret jag har kommer från Bonniers förlag 1973. Hittade ingen bild på en vit tapir. Visst finns den på bokens omslag, men jag tog bilden ni ser istället.

Fotot på tapiren: de:User:Bradypus

Anmäl
2010-08-13 17:27 #1 av: Gittan

Jag har läst flera av hans böcker bland annat denna. Det är svårt att lägga ifrån sig boken.

Var glad och må bättre!
De vilda djurens värld


Anmäl
2010-08-13 17:38 #2 av: Leffe

Jag har läst en av honom tidgare

Anmäl
2010-08-14 00:26 #3 av: medde

En av de verkligt stora människorna tycker jag. Älskar att både läsa bok, som att se han med sina tigrar dom hade. Härlig människa

♥ Cogito, ergo sum ♥ May the force be with you ♥ Anmäl

Bli medlem på iFokus

För att kunna delta i diskussionen måste du bli medlem på iFokus. Det går snabbt, enkelt, och kostar ingenting. Medlemskapet ger dig tillgång till över 300 sajter.