Annons:
Etikettvilda-djur
Läst 5557 ggr
Gittan
5/25/15, 9:37 PM

Faraokatt

Bild 1. Klicka för att öppna i full storlek.

Kärt barn har många namn heter det, men om faraokatten är en kärt låter jag vara osagt. Hur som helst så kallas faraokatten för faraoråtta, egyptisk mungo eller ichneumon.

Faraokatt och Genett är Europas enda representanter för viverridfamiljen. Faraokatten håller till i krattskogens tätaste vegetation främst i Afrika, men även i Europa, som nämnts tidigare.

Faraokatten har ett planlöst jaksätt. . Den strövar bara runt i sitt revir på måfå. Den går i sakta lunk och stannar inte när den nosar på buskage, stenar och i hålor. Stöter den på ett byte blir det fart, men bara i några meter. Har den inte fått tag på då så ger den upp. Ofta hlälps flera stycken åt att söka byte. Familjerna håller samman under lång tid. Faraokatten är aktiv under dagen. Viktigaste födan är kaniner, men ormar, möss och ödlor är också gott.

Honan är dräktig 60-84 dagar. Det blir två till fyra ungar. I cirka åtta veckor diar de. I fängenskap kan faraokatten nå en ålde av 20 år.

Hur ser då en faraokatt ut? Kroppslängden är mellan 50 och 65 cm plus en svans som är 33-45 cm. Vikten är från 1,7 kilo till 4 kilo. Kroppen är långsträckt och den har korta ben sant en yvig svans. Pälsen är grå med små bruna prickar. Nosen är spetsig och runt ögonen har den nakna ringar.

Foto: Revital Salomon. This file is licensed under the Creative Commons Attribution-Share Alike 4.0 International license. Källa: Wikipedia 25 maj 2015

Var glad och må bättre!
De vilda djurens värld


Annons:
Tarotstollan
5/25/15, 9:42 PM
#1

Jag trodde det var en Egyptisk katt och blev väldigt förvånad när jag såg bilden.😂

Igår gjorde jag ingenting och blev inte klar, så jag fortsätter idag!

Gittan
5/25/15, 9:44 PM
#2

😃

Trots namnet faraokatt så är det inget kattdjur.

Var glad och må bättre!
De vilda djurens värld


Tarotstollan
5/25/15, 9:52 PM
#3

Alltid lär man sig något nytt!👍

Igår gjorde jag ingenting och blev inte klar, så jag fortsätter idag!

Leffe
5/25/15, 9:56 PM
#4

Trodde också att jag skulle få se en katt

Catwoman
5/27/15, 11:55 AM
#5

Fast den ser ut att smyga fram som en katt på bilden.

Var positiv -må bra

Bandy iFokus

Upp till toppen
Annons: