Annons:
Etikettvilda-djur
Läst 8866 ggr
Gittan
12/17/14, 7:36 PM

Marabustork

Bild 1. Klicka för att öppna i full storlek.

Storkar är verkligen eleganta fåglar, men det kan man inte säga om släktingen marabustorken.

Marabustorken har en frånstötande röd eller köttfärgad hudsäck på halsen,  ett skalligt, naket huvud, en väldig näbb och små ögon. Trots utseendet är den stora afrikanska asätaren en karakteristisk medlem av de äkta storkarnas familj, men den påminner mer om en gam än en stork.

De långa benen, de tre tårna som är sammanbundna med kort simhud och den långa konformade näbben är några av de riktiga kännetecknen. Det gamliknande utseendet är en anpassning till en fågel som lever av as.

Marabustorkarna är en stor del av det afrikanska lädskapet på stäppen eller savannen. Den stora fågeln med den respektingivande näbben får alltid plats med andra asätare vid kadavren. Med sin orubbliga överlägsenhet och med säkra hugg av näbben sönderdelas kadavret. Samtidigt håller den konkurrenterana på avstånd. När den ätit färdigt är den självklart mätt och belåten. Den intar då sin vilställning och klapprar med näbben. Efter ett tag har den smält maten och börjar långsamt  röra sig och den marscherar iväg som en soldat. Det är orsaken till att den kan kallas "adjutanten".

Marabustorken kan bli en och en halv meter hög och ha ett vingspann på 3,2 meter. Fjäderdräkten är grå med grönaktiga eller blåaktiga inslag. Kroppens undersida och stjärtfjädrarna är vita. Huvudet och halsen är, som nämnts tidigare, nakna. Huden på de nakna partierna är grov och full av styva brosk. Detta gör att den inte blir så smutsig av blod och halvruttet kött som den rotar i. Det mest iögonfallande är den långa, sladdriga hudsäcken som hänger ner längs med halsens undersida och som kan vara upp till 30 dm lång. Hudsäcken har förbindelse med andningsvägen och har alltså något med andningen att göra. Hudsäcken har en upppgift att fylla vid parningsspelet. Hanen kan helt enkelt blåsa upp säcken, vilket har en attraktionskraft på honan.

Den stora, starka och spetsiga näbben kan bli längre än 3,5 dm och är ett livsfarligt stick- och huggvapen, men är även en tång som fångar och håller fast allt vad den tycker om. Då vi nu är inne på temat mat så tycker fågeln om ödlor, ormar, små Däggdjur, fisk och insekter samt inte minst as.

Marabustorkarna är väldigt sällskapliga. De häckar ofta i kolonier i träden, som de delar främst med hägrar och andra storkar. Äggen läggs i slutet av regntiden, oftast är det tre ägg eller färre i varje kull. Äggen är vita och rätt stora. Ungarna är svagt utvecklade när de föds och först efter fyra månader vågar de sig ut för att börja med flygövningar.

Foto: Lip Kee Yap.  This file is licensed under the Creative Commons Attribution-Share Alike 2.0 Generic license. Källa: Svenska Wikipedia 17 december 2014

Var glad och må bättre!
De vilda djurens värld


Annons:
TeeWeed
12/18/14, 12:40 AM
#1

Gud vad skumma de är! Men de ser väldigt majestätiska ut när de flyger i ihop!:)

Sajtvärd på Djurparker.ifokus

- Medarbetare på Exotiskadjur.ifokus
Det är inte lätt att vara norsk i SverigeYrar

GunillaJa
1/7/15, 1:47 AM
#2

Lite lustigt utseende för att vara en stork.

Gunilla.E
1/16/15, 8:35 AM
#3

Är det den fågeln som Marabou har sitt namn och storkbild från?

Upp till toppen
Annons: