Annons:
Etikettprojekt
Läst 12534 ggr
Fawo
1/20/13, 7:55 PM

Falkenering

Falkenering är en slags gammal tradition för att föda upp, träna och jaga med rovfåglar. Det är mest falkar som tränas, som man hör på namnet, men även andra fåglar t.ex hökar och örnar förekommer att tränas. Förr tränade man dem främst till jakt, men idag använder man dem även inom nöjesbranschen för uppvisning och tävling!


Foto; Fanny Hellqvist

**Falkenering i Sverige:
**Enligt arkeologiska fynd så tror man att det var under 500 som falkenering infördes i Sverige. Detta var under den så kallade folkvandringstiden under järnåldern.

Du kan läsa mer om det här : Folkinvandringstid[

](http://sv.wikipedia.org/wiki/Folkvandringstid)Man tror att falkeneringen stannade kvar i vissa delar av Sverige under medeltiden, men återinfördes sedan helt in i det svenska hovet på mitten av 1500-talet.  Idag är Sverige ett av de få länder som har förbjudit falkenering. Ändå så kan vi se uppvisningar med rovfåglar på till exempel Kolmården. Det är för att de har sökt speciella tillstånd till att ha en falkenering. Även Skånes Djurpark börjar komma igång med att träna sina rovfåglar.

Ugglor kan man också se tränas mycket. Det är inte för jakt, utan det är för bland annat uppvisning och show!

Träning kan minska stress på djurparker
Man kan också se träning som en slags hjärngympa samt aktivering för fågeln. Detta kan också bidra till att minska stress hos djuret. Till exempel, så är det mycket lättare att fånga in en fågel som väljer att självmant landa på din arm, än att du ska springa runt med hov efter den och försöka fånga in dem. Detta kan både skada och vara påfrestande för fågeln om något råkar gå fel.

Fågeln har en egen vilja!
Som falkenerare måste man även vara beredd på att man kan förlora sin fågel. Den gör alltid ett val och väljer själv om den vill komma tillbaka när man är ute och flyger med den. Många falkenerare brukar även ha en bjällra runt foten på rovfågeln. Det hjälper dem att lätt hitta sin fågel när den är ute och flyger.

Falkenerare har också varit till stor hjälp med att rädda hotade arter. Pilgrimsfalken har en gång varit en hotad art. Deras kunskaper att kunna hålla rovfåglar gjorde att man kunde föda upp för att släppa ut dem i det fria.

Hur blir man då falkenerare?
Det finns nog alla möjliga sätt att bli en Falkenerare. Mycket handlar om ens egna kunskaper och erfarenheter, men framförallt att man brinner för intresset!
Det är svårt att hitta platser där man kan få jobba med just detta inom Sverige eftersom intresset är ganska lågt och det finns så få ställen att vara på. Oftast har man ett försprång om man är till exempel utbildad djurvårdare med erfarenheter av just rovfåglar.
Man kan också vända sig utomlands. T.ex Danmark och Storbritannien har ett ganska stort utbud av Falkenering! (Falconry på engelska)
Om man har ett stort intresse kan allt vara möjligt!

Källor;
http://www.jagareforbundet.se/akila/default.asp?pageid=17214
http://sv.wikipedia.org/wiki/Falkenering
http://www.eagleworld.dk/

// Fawo (;

Annons:
Gittan
1/26/13, 9:26 PM
#1

Jätteintressant.

Var glad och må bättre!
De vilda djurens värld


UllaNo
1/26/13, 10:16 PM
Leffe
1/27/13, 1:56 PM
#3

Oj vad detta var intressant. Trodde inte man höll på med sådant i dag.

medde
1/28/13, 7:19 PM
#4

Riktigt läcker artikel, Mycket intressant att få läsa

♥ Cogito, ergo sum ♥ May the force be with you ♥

[peter54]
1/28/13, 9:00 PM
#5

Jag har bekanta som varit i Skottland på falkenerarkurs. En av världens mest använda fåglar för falkenering är en vråk som kallas hök.

Rödstjärtad vråk på svenska, red tailed hawk på engelska är den mest använda rovfågeln i modern falkenering. Orsakerna till detta är flera, dels är den förhållandvis lättränad och den kanske största fördelen av alla är att den kan jaga tillsammans med andra av sin egen art, samarbeta för att fälla ett byte. Andra rovfåglar angriper och skadar/dödar varandra om de släpps samtidigt.

Varför man kallar en vråk som den rödstjärtade vråken (Buteo jamaicensis) för hök i USA är en fråga som jag vid kontakter med amerikanska falkenerare aldrig lyckats få något svar på. Det är inte unikt, de kallar alla möjliga rovfåglar för "hawk" däröver.

Det finns folk i Sverige som försöker ändra på förbudet här, eftersom många är intresserade av falkenering. Från myndighetshåll är man rädd att det skulle öka boplundringen, men falkenerarna själva menar att om det blev tillåtet att föda upp specifika arter för att försörja falkenerare med fåglar, kunde en sån verksamhet tvärtom öka på de svenska vilda bestånden genom utsättning av fåglar olämpliga för träning.

Fawo
1/28/13, 9:23 PM
#6

#5 Lät som en väldigt bra fågel för falkenering. Väldigt intressant!

Boplundringen var väl dels en av anledningarna till att det förbjöds från början. Men tror nog inte att det skulle vara ett stort problem i Sverige om det återinfördes. Fast man vet ju aldrig.

// Fawo (;

Annons:
[peter54]
1/28/13, 10:07 PM
#7

#6 Nä i dagens chippade samhälle skulle det vara lätt att kontrollera att fåglarna är lagliga. Boplundrare är väl oftast ute efter äggen, inte fåglarna i sig, även om det finns en marknad för stoppade fåglar också.

kamera0710
1/29/13, 4:40 PM
#8

Inom exempelvis Sveriges ornitologiska förening är man emot falkenering eftersom de fåglar som används ofta är hybrider. Kommer de ut och häckar med artrena falkar blir avkomman en hybrid. Jag är också tveksam.

Läs mer här:

http://www.sofnet.org/sveriges-ornitologiska-forening/forum/visaskriv-inlagg/?item=frm_frm-s1%2F2718

Bettan
1/31/13, 1:59 AM
#9

Otroligt intressant artikel och tråd.

Ha en bra dag

Sport iFokus

[peter54]
1/31/13, 9:24 AM
#10

#8 En sån sak borde väl inte vara så svår att reglera kan man tycka, men det är vanligt att man fokuserar på problem istället för problemlösningar i Sverige.

Obestämd

kamera0710
1/31/13, 12:22 PM
#11

#10 Tyvärr är det ju bekymmer på många håll med djur som rymmer och bildar nya populationer i områden där de inte förekommit tidigare. Man försöker exempelvis skjuta bort de amerikanska kopparänder, som rymt från parker, och börjat bygga upp frilevande bestånd. Detta för att de inte ska hybridisera med den europeiska kopparanden.

Som #0 säger måste man vara beredd att förlora fågeln.

[peter54]
1/31/13, 2:29 PM
#12

#11 Jag förstår vad du säger, men ingen falkenerare är väl omedveten om att fågeln kan lämna?

Om man införde ett licensförfarande för falkenering, skulle den kunna omfatta enbart buruppfödda och chippade fåglar av inhemska arter.

Sådan uppfödning sker redan av ett flertal olika rovfågelarter, dock inte för såna ändamål, utan för utsättning.

kamera0710
1/31/13, 4:17 PM
#13

#12 Ja, jag tycker definitivt att endast inhemska arter skall accepteras om falkenering tillåts. Och någon form av licens.

Jag tror inte heller att någon falkenerare är omedveten om att man kan förlora fågeln, men när det gäller risken att förrymda fåglar bildar nya populationer har jag intrycket att okunnigheten är stor på många håll.

Annons:
[peter54]
1/31/13, 6:52 PM
#14

#13 Jo det håller jag absolut med dig om. Det förhållandet gäller inte bara fåglar, utan alla möjliga djur, både Däggdjur, reptiler och fiskar.

I Göteborgs skärgård finns en reproduverande population av rödsidad strumpebandssnok och varje vår hittas rödörade och gulörade vattensköldpaddor i diverse sjöar här och där. Landsköldpaddor hittas också emellanåt, fast de har nog rymt snarare än släppts.

Tvättbjörn finns här i landet, definitivt utsatta av privatpersoner och sommartid ser man både undulater och agapornis i parker inne i städerna.

Mantissa
2/26/13, 11:30 AM
#15

Använder man även örnar och liknande eller är det bara mindre fåglar?

btw, uttrycket i ansiktet på ugglan i #0 är så cool😃

[peter54]
2/26/13, 11:34 AM
#16

I de östra delarna av forna Sovjet använder man Kungsörn för att jaga varg. Det sändes en TV-film för några år sedan om en vargjägare som använde Kungsörn. Örnen slår av ryggraden på vargen så att den blir förlamad och jägaren kan gå fram och avliva den.

Snäckbönan
3/1/13, 1:03 PM
#17

Om Skånes Djurpark, som är nedläggningshotad, hade satsat stort på detta vore det kanske ett sätt att komma på fötter. Fåglarna tror jag redan de har, det vore helt fantastiskt att få beskåda en örn eller en uggla som flyger iväg och sedan kommer tillbaka igen och sätter sig hos en människa! Det kunde verkligen bli något som kunde locka folk både från när och fjärran!

Upp till toppen
Annons: