Annons:
Etikettdjurparker
Läst 11469 ggr
Leffe
11/20/12, 1:02 PM

Skånes Djurpark

Skånes Djurpark är världens största djurpark. Det var friluftsentusiasterna bankdirektör Ernst C:son Herslow och konsul Allan Könsberg som 1948 tog initiativet till att bygga ut Frostavallen med en djurpark. De bildar Stiftelsen Frostavallens Djurpark.

Stork

De första djuren anländer 1950. Det är älgen ”Lulle” och två rådjur som släpps i ett åtta tunnland stort provisorisk hägn. 1951 blir Gunnar Svensson den första djurvårdaren på heltid och parken har då 26 djur.

Året efter blir den yttre inhägnaden klar. Det blev även det första björnhägnet. Tre unga björnar kommer dit från Skansen. Stiftelsens ordförande, landshövding Allan Vought, håller invigningstalet när djurparken öppnar för allmänheten den 8 juni. Namnet ändras till Skånes Djurpark.

Man startade ett stort forntidsprojekt 1980 som heter Forntid i nutid. Projektet återskapade olika stenåldersmiljöer i full skala.

Lodjur

Djurparken ligger en bit utanför Höör och är världens största Djurpark med nordiska djur. I parken finns både vilda och tama djur. De vilda djuren har alla en sak gemensamt. De finns, eller har funnits, i vilt tillstånd i Norden. Exempel är vildsvin, älg, björn, gråsäl och iller samt tama djur av gamla nordiska lantraser. Det finns i djurparken fler än 85 olika arter av djur. Här finns fåglar samt grod- och kräldjur.

Årligen besöks den 100 hektar stora parken av cirka 200000 besökare.

Foto: David Castor
Källa: Svenska Wikipedia 2012-11-20 samt Skånes Djurparks hemsida

Annons:
Bettan
11/20/12, 1:39 PM
#1

Jag gillar djurparkerna som satsar på nordiska djur.

Ha en bra dag

Sport iFokus

Upp till toppen
Annons: