Annons:
Etikettvilda-djur
Läst 6791 ggr
Leffe
8/3/09, 4:11 AM

Utter

Bild 1. Klicka för att öppna i full storlek.

Uttern är ett eurasiskt rovdjur tillhörande familjen mårddjur. Längden är cirka 125 cm, varav svansen 45 cm. Vikten kan bli upp till 17 kilo.

utter1.jpg

Tårna är förenade med simhud, svansen är kraftig och starkt avsmalnande. Öron och ögon är små.

Ryggen är mörkbrun, buken är ljusare. Uttern är en utmärkt dykare och simmare. Näsborrarna tillsluts vid dykning. Den kan dyka upptill 5 minuter. Vanligtvis är den dock inte under vatten mer än 30 sekunder. På land rör sig uttern skuttande. På vintern åker den gärna kana på snön.

Den livnär sig på fisk, kräftdjur och grodor samt ibland av simfågel. Den förekommer vid våra kuster och sjöar. Uttern är huvudsakligen nattaktiv, men kan även vara i rörelse under dagen i ostörda områden.

Uttern finns i Europa, Asien och västra Nordafrika. Den har gått starkt tillbaka i Europa senaste 50 åren. Det beror främst på miljöföroreningar (speciellt polyklorerade bifenyler), men också på grund av vattenregleringar, jakt och röjning av strandvegetation. Många uttrar dödas också av bilar när de korsar en väg som utgör vandringshinder.

I Sverige finns de flesta djuren kring norrlandsälvarna. I samband med att halterna av Polyklorerade bifenyler minskar i den svenska miljön tycks nu bestånden i framför allt norra Sverige återhämta sig. Antalet uttrar uppskattas idag till mellan 1 500 och 2 000.

I Sverige är den rödlistad som sårbar och helt fridlyst sedan 1969. För att försöka rädda arten i Sverige har ett åtgärdsprogram tagits fram av Naturvårdsverket.

utter2.jpg

En del av materialet källa: Svenska Wikpedia/Utter 2009-08-03 Foto: Bild 1 GNU Free Documentation License Bild 2 User:Reywas92 GNU Free Documentation License

Annons:
medde
8/5/09, 2:07 PM
#1

Tack LeffeD för denna fina artikel av ett litet charmtroll!

♥ Cogito, ergo sum ♥ May the force be with you ♥

promenixan
8/5/09, 3:59 PM
#2

Tack Leffe, uttern är ett favoritdjur. Det är även smålands landskapsdjur och jag är utflyttad smålänning jag.

Jag tycker de är så gulliga för de kan ligga på rygg i vattnet och ha maten på magen, ligger så och käkar. Såg det på en naturfilm.

 Sajtvärd för mitt eget liv

medde
8/5/09, 9:14 PM
#3

#2Jag med utflyttad småläning.

Visst är det helt underbara?

♥ Cogito, ergo sum ♥ May the force be with you ♥

promenixan
8/5/09, 10:11 PM
#4

ja de är så otroligt fina i ansiktet

 Sajtvärd för mitt eget liv

medde
8/5/09, 10:12 PM
#5

Dom ser ut som några riktiga busfrön!

♥ Cogito, ergo sum ♥ May the force be with you ♥

nera
8/5/09, 11:20 PM
#6

Utter är härliga djur att studera. Tack för en intressant artikel LeffeD! Glad Och ja, de ser ut att vara ena riktiga busfrön

Annons:
Upp till toppen
Annons: