Annons:
Etikettvilda-djur
Läst 10586 ggr
sissie
2/9/10, 9:03 PM

Vad är detta för djur?

Bild 1. Klicka för att öppna i full storlek.

Många har nog sett detta djur, många gånger. Guppande i vatten som en annan båt. Men vad är det för ett djur? Är det en vattensnigel? En snäcka? En sjögurka med skal? Konstig krabba? Nopp. Inget av dessa.

Pärlbåten är en bläckfisk som bär på ett skal. Pärlbåten är uppdelat i två släkten - Nautilus och Allonautilus. Skalet är snyggt spiral format med orangeröda "tiger" ränder på ovansidan och en pärlemoskimmrande undersida.

Skalet är indelat i olika kamrar som är avskiljda med en vägg. Kamrarna är fyllda med luft. Pärlbåten bor i den yttre kammaren. Men hjälp av ett speciellt rör inbyggt mellan kamrarna så kan pärlbåten öka eller sänka trycket i kamrarna och på så sätt sväva fram genom vattnet.

800px-Nautilus_profile.jpg

Skalet blir cirka 16-20 cm även om ett och annat exemplar har blivit större. En släkting till pärlbåten kan bli upp emot 40 cm, men klassificeras inte som en äkta nautilus.

Pärlbåtarna lever på 200-300 meter djup men kan även dyka till 600 meters djup. De söker mat längs med botten och livnär sig på räkor och småfisk. De fångar sitt byte med sina tentakler som är många i antalet. Honorna får fler tentakler än hanarna. Ända upp till 90 stycken beroende på art.

I marmortrappor så kan man finna fossiler som är väldigt lika pärlbåtar. En avlägsen släkting från många tusentals åra sedan, kan man tänka.

Källor:

Answers.com

Wikipedia.se

Bilder:

Wikipedia.org 2010-02-09

Answers.com 2010-02-09 credit: Douglas Faulkner (löpsedelsbild)

Nystartad sajt om jänkare! CoolWrooom!

Amerikanska Bilar

Pontiacsgirls blogg

Annons:
medde
2/9/10, 9:12 PM
#1

Vilken läsvärd artikel. Den här ska läsas om igen.

♥ Cogito, ergo sum ♥ May the force be with you ♥

Gittan
2/10/10, 9:03 PM
#2

Oj detta var intressant!

Var glad och må bättre!
De vilda djurens värld


Upp till toppen
Annons: